Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je kazne u ukupnom iznosu od 453 tisuća kuna, koje nije uspjelo naplatiti. Naime, prema zakonu, one se mogu naplatiti isključivo iz plaća tijekom obnašanja dužnosničkih mandata. Kada mandati prestanu, nestaje i izvor naplate.

Među najvećim dužnicima su Željko Kerum s maksimalnom izrečenom kaznom od 40 tisuća kuna, njegov stranački kolega Jure Šundov s 30 tisuća kuna te SDP-ov Ante Kotromanović.

– Ja njih uopće ne priznajem kao instituciju, koliko će oni puta mene kazniti, neka kažnjavaju. – rekao je Kerum za HRT.

Uz njega je i njegov stranački kolega Jure Šundov s 30 tisuća kuna kazne. Kao zamjenik splitskog gradonačelnika, naknadu je primao u turističkoj zajednici i tri trgovačka društva.

– Oni su mene na tom povjerenstvu za sukob interesa osudili da sam ja nešto primao, a pritom nisu vodili računa da je to netko meni isplaćivao. – rekao je Šundov.

Ministar Lovro Kuščević najavio je izmjene zakona početkom iduće godine.

– Napravit ćemo dobar broj poboljšica i izmjena, ubacit ćemo neke novine, neke stvari ćemo izbaciti. – poručio je za HRT.

Glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Martina Jurišić je rekla kako u zakonu o spječavanju sukoba interesa nisu jasno propisana pravila vezana uz mogućnost izvršenja sankcije nakon proteka razdoblja od godinu dana od prestanka mandata. Zbog te rupe u zakonu, 453 tisuće kuna sankcija nikad neće biti naplaćene.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0