Šestodnevna manifestacija Trogir – grad od kamena i ljubavi realizirana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana volontera, a u organizaciji Udruge tjelesnih invalida TOMS završena je i sada se mogu samo sumirati dojmovi koji su za njom ostali.

Svi oni koji su posjetili barem jedno od brojnih događanja mogli su svjedočiti pozitivnom ozračju koje je vladalo tijekom cijelog održavanja. Poruke govornika nisu se samo urezivale u misli posjetitelja, već su i duboko dirale dušu provocirajući razmišljanja i traženje odgovora … i što sad napraviti, kako pomoći, kako se uključiti?

Na sinoćnjem događanju povodom Međunarodnog dana volontera svoje su priče široj publici ispričali Tanja Tešija – voditeljica splitskog Volonterskog centra Udruge MI, Saša Šourek, dugogodišnja volonterka Udruge Most, koordinatorica u projektu Tete i barbe pričalice i Darko Veršić– donor matičnih stanica. Oni su govorili o svojim osobnim iskustvima u volonterstvu i značenju volonterizma u društvu. Na pitanje što je to što ih pokreće i motivira jednoglasno su odgovorili , to je taj osjećaj koji je neprocjenjiv i riječima se ne može opisati, ali opisali su ga i uspjeli na publiku „izliti“ emocije koja je vrlo intenzivno proživljavala svaku ispričanu priču, od one kako oraspoložiti teško bolesno dijete koje mjesecima leži u bolnici, nahraniti i zbrinuti beskućnika do one o doniranju matičnih stanica teško oboljeloj osobi od leukemije i spasiti joj život.

Svaka priča emotivnija od emotivnije, svakog je posjetitelja ganula do suza, ali volonteri ne bi bili što jesu kada svoje priče ne bi „začinili“ i smijehom jer kod njih je sve pozitivno i prožeto toplinom tako da usprkos tužnim pričama smijeh uvijek mora pobijediti suze.

Svaka od priča nadogradila je već i one prethodno ispričane na događaju pod nazivom Život s darovanim teškoćama, posvećene osobama s invaliditetom kada su i same osobe s invaliditetom, Mario Markovina i Mario Bebek te Jelena Baković i fra Zvonko Benković uključeni u život osoba s invaliditetom, svatko iz svog iskustva, predstavili život i življenje uz „darovane“ teškoće. Mario se razlikuje po načinu na koji se odijeva i to rješava na potpuno drugačiji način, uz pomoć kvake na vratima, Mario Markovina je slijep, ne vidi, ali to ni u čemu ne priječi ovog našeg šarmantnog Trogiranina, punog duha i humora da bude kavalir svojoj supruzi Liviji, odgaja svoju djecu i profesionalno bude potpuno okupiran, trenutno vodeći i tri klape. Velika požrtvovnost majke Jelene Baković omogućila je njezinoj kćerki Marti da vodi potpuno samostalan život, a fra Zvonko Benković, i sam uključen u život osoba s invaliditetom, osobno i društveno, ukazao je potrebu senzibiliteta i prihvaćanja osoba ne samo u širem društvenom kontekstu već i onom bližem, prijateljskom.

Mnogi su se posjetitelji zasigurno upitali koliko kvalitetan život vode slabo pokretne osobe , one čiji je život vezan za kolica, one koje su slijepe, oni čije se ruke ne mogu podignuti ili pak one koje žive s nepredvidivim epileptičnim napadima. I dobili su odgovor. Mnogo pozitivne životne energije, želje i volje za životom bez granica, ovim ljudima daju snagu za naprijed.Podsjećamo kako je organizator ove manifestacije Udruga tjelesnih invalida TOMS, a u suradnji i s potporom Grada Trogira, TZ Trogira, Muzejom Grada Trogira, Marisa centrom, restoranom Pašike te Dječjim vrtićem Trogir, Osnovnim školama Majstora Radovana i Petra Berislavića te Srednjom školom Ivana Lucića.

Voditeljice programa ovih večeri bile su Anita Palada i Marina Trogrlić, a moderatorice Maja Maljković Zelalija i Ivana Mitar. Večeri su uljepšale svojim nastupom Amatersko kazalište Moreta, klapa Stivanja i Trogirski kanti. Scenski postav za ovo događanje osmislio je Vilim Halbarth.

Cilj ove šestodnevne manifestacije Trogir – grad od kamena i ljubavi je prikupljanje sredstava za nabavu scala mobila, koji bi osobama s invaliditetom olakšao mogućnost kretanja po gradskim lokacijama.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime