“ZATIŠJE” PRIJE JUGA Usprkos sunčanom Uskrsu, stižu višednevna južina, povremena kiša, ali i pošiljka pustinjskog pijeska

Pogledajte animaciju predviđene količine pustinjske prašine u zraku sljedeća 4 dana:

Kao rijetko kada posljednjih godina, Uskrs protječe u znaku stabilnog proljetnog vremena. U cijeloj Dalmaciji prevladava sunčano i natprosječno toplo. Najviše dnevne temperature zraka su bile od 19 do 23 Celzijeva stupnja. To je za oko 2 stupnja manje nego u subotu, a razlog možemo potražiti u slabom jugu koje je danas zapuhalo na moru.


Kako je more još uvijek prohladno nakon zimskih mjeseci i površinske temperature su mu većinom 15 ili 16°C, jugo donosi svježiji morski zrak prema kopnu, tako snižavajući temperaturu zraka.

Iako će i veći dio ponedjeljka biti suh i barem djelomično sunčan, navečer se očekuje kiša. Ujutro će puhati umjereno, a popodne jako jugo koje će navečer doseći olujne udare. Jugo će osobito krajem dana povećati valovitost mora i donijeti manje probleme u prometu morem. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm za cijeli Jadran za ponedjeljak izdao žuti stupanj upozorenja zbog juga čiji će udari dosezati 85 km/h. 

Još nestabilnije i vjetrovitije bit će u utorak. Povremeno će biti kiše, no glavnina oborina očekuje se u noći na srijedu kada su mogući i izraženiji pljuskovi. Najjače jugo će puhati ujutro kada će ponegdje na moru i uz obalu udari dosezati 100 km/h. Zbog oblačnog vremena bit će tek malo svježije s temperaturama većinom od 15 do 20°C.

Očekivana količina oborina tijekom utorka (MeteoAdriatic)

Nakon nestabilne noći, u srijedu se očekuje postupna stabilizacija vremena. Iako će i dalje biti jakog juga, ono će slabiti u odnosu na utorak. Jugo će nastaviti puhati sve do vikenda, iako se do subote ne očekuju nove oborine.


Vrijedi spomenuti da prognostički modeli predviđaju da će zrak i u našim područjima već od prvih sati utorka sadržavati pustinjski pijesak i prašinu, a koncentracija će mu varirati. Pojava bi trebala biti izraženija na otocima nego na kopnu. Gotovo je neizbježno da će kiša koja stiže sadržavati pustinjsku prljavštinu.

Pogledajte animaciju predviđene količine pustinjske prašine u zraku sljedeća 4 dana:Tako su pred nama višednevna južina, toplina, pustinjski pijesak. Nimalo obećavajuće za meteoropate…

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime