Podijelite

Jutros je u hotelu Cornaro, s početkom u 10 sati održan prvi međunarodni Energetski forum EU- Rusija ” Izazovi i mogućnosti na području energetike u Jugoistočnoj Europi”

Uvodnu riječ održao je Anđelko Milardović. Pozdravio je brojne sudionike foruma goste i prestavnike medija.

– Ne možemo ignorirati činjenicu da se ispred hotela jutros održao prosvjed protiv planirane izgradnje termoelektrane. To je sastavni dio demokracije. Svaki Davos ima svoje prosvjednike. To je sastavni dio promišljanja energetske politike- kazao je odmah na početku Milardović.

Župan Blaženko Boban zaželio je dobrodošlicu u najljepši kutak Zemaljske kugle i uputio poziv da sljedeća dva dana posjete znamenitosti Splita i županije. Župan se prisjetio nedavnog posjeta Izraelu. Tamošnji stručnjaci za navodnjavanje rekli su mu, vezano uz problem navodnjavanja polja u Zagori, da je problem možda u našoj uljuljanosti u Bogom danim uvjetima. Moramo iskoristiti energiju vode, vjera i sunca, čiste energije.

– Ne idite iz Splita i županije, neka odavde krene novi razvoj zemlje, želim vam uspjeh – poručio je.

Anvar Azimov, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, rekao je da ruska suradnja u hrvatskoj energetskoj politici nikada nije bila upitna.  – Rusija Europu opskrbljuje s oko 240 milijardi kubičnih metara plina, a Hrvatskoj je spremna dostavljati milijardu. Hrvatska može naručivati skuplji plin iz drugih krajeva, ali Rusija je logičan partner EU. Zbog veličine ne možemo postati članica EU ali možemo bliski strateški partner – poručio je.

Što se tiče sankcija Rusija gubi preko 110 milijardi eura, a Rusija samo 15 milijardi. Hrvatska gubi oko 50 milijuna eura. Rusija želi hrvatske mandarine, ribu…

Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvatske rekao je da ministarstvo podržava ovu inicijativu.

Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog Sabora spomenuo je sankcije EU, ali naglasio da smo lani krenuli sa zatopljavanjem odnosa s Rusijom.  – Politički smo dio zapada, ali je važno surađivati s Rusijom. Ti su odnosi bili zapostavljeni. Do sada smo ovisili o sjevernoj Africi, Norveškoj i Rusiji, a sada su SAD sve jači po pitanju izvoza. Bit će zanimljivo čuti argumente danas – kazao je Kovač.Podijelite