ZABRINJAVAJUĆE: Dugi COVID pogađa i djecu, poznati i najčešći simptomi

Evo detalja


Pandemija novog koronavirusa dosad je uzrokovala preko 100 milijuna zaraženih virusom SARS-CoV-2, a od bolesti COVID-19, koju taj virus uzrokuje, dosad je preminulo 2.23 milijuna ljudi u svijetu. Dok većina zaraženih novim koronavirusom ima tek blage simptome ili ih čak nemaju, neki oboljeli pacijenti imaju simptome koji se zadržavaju jako dugo i često su ozbiljno iscrpljujuće po zdravlje i tijelo, piše Zimo.


Ipak, dosad je bilo nejasno utječe li COVID-19 dugoročno i na djecu, a novo znanstveno istraživanje koje čeka recenzije i koje je objavljeno na repozitoriju medRxiv, otkriva prve rane podatke na tom polju.

Ustrajnost simptoma bolesti COVID-19 više od nekoliko tjedana, prvi put je u Italiji okarakterizirano kao “dugi COVID”. Otad je provedeno puno studija o dugom COVID-u, no sve su obuhvaćale samo odraslu populaciju. Jedna studija iz Wuhana pokazala je da su tri četvrtine od 1700 pacijenata koji su sudjelovali u tom istraživanju, imale simptome bolesti i šest mjeseci nakon inicijalne dijagnoze.

Dugi COVID međutim, čini se, ima značajan utjecaj i na djecu.

Postoje izvješća o, doduše rijetkim, slučajevima gdje su djeca oboljela od COVID-19 razvila sistemsku bolest, uključujući multisistemski upalni sindrom. Kod tog sindroma, mnogi dijelovi tijela, uključujući srce, pluća, mozak, bubrege, kožu, oči i crijeva, postanu upaljeni, obično nakon blažeg oblika bolesti COVID-19. Dok smrtnost u tim slučajevima nije uobičajena, oko 70 posto takvih pacijenata zahtijeva intenzivnu njegu u bolnici.

U navedenoj studiji koja čeka znanstvene recenzije istraživanje se bavilo analizom djece u dobi do 18 godina, kojoj je dijagnosticiran COVID-19 na jednoj žarišnoj točki. U studiju nisu uključena djeca s teškim simptomima.



Zdravstveni podaci o djeci dobiveni su od skrbnika te su prikupljeni upitnikom koji je napravila istraživačka skupina za dugi COVID, ISARIC. Svi razgovori s djecom provedeni su između 1. rujna 2020. i 1.siječnja 2021. godine.

Klasificirani su na simptomatske i asimptomatske te prema daljnjoj potrebi za hospitalizacijom. Konačna kategorizacija napravljena je na osnovu vremena od postavljanja dijagnoze bolesti do trenutka intervjua.



U studiji je ukupno sudjelovalo 129 djece, koja su dobila COVID-19 između ožujka i studenog 2020. godine, prosječne dobi od 11 godina. Broj dječaka i djevojčica je bio podjednak.

Kod troje djece javile su se komplikacije u obliku multisistemskog upalnog sindroma, a dvoje djece je imalo miokarditis (upalna bolest mišićnog sloja srca).

Prosječno vrijeme od postavljanja dijagnoze do razgovora sa znanstvenicima iznosilo je oko 163 dana. Od ukupnog broja djece njih oko 42 posto se u potpunosti oporavilo, 53 posto djece je imalo jedan ili više simptoma bolesti 120 ili više dana nakon postavljanja dijagnoze, što odgovara dijagnozi dugog COVID-a.

Zapanjujuće, 36 posto ispitane djece imalo je jedan ili dva simptoma bolesti u vrijeme razgovora, a 23 posto njih je imalo tri ili više simptoma u to vrijeme.

Prema težini simptoma, najviše djece se žalilo na nesanicu, njih oko 20 posto, dok ih se 15 posto žalilo na respiratorne simptome, među kojima su i bolovi u prsnom košu te stezanje u prsima. Oko 12 posto djece žalilo se na začepljen nos, dok ih se oko 10 posto požalilo na umor, otežanu koncentraciju i bolove u mišićima. Oko sedam posto djece požalilo se na bolove u zglobovima. Glavobolje i lupanje srca isto su bili česti simptomi.

Svi navedeni simptomi bili su češći kod djece koja su simptomatski bila oboljela od COVID-19, ili koja su bila hospitalizirana. Interesantno je, međutim, da su navedeni simptomi otkriveni i kod asimptomatski oboljele djece, donosi Zimo.

Navedena studija prva je jasno pokazala da dugi COVID postoji i kod djece, kao i kod odraslih.

Studija je provedena u jednoj bolnici, no znanstvenici nastavljaju s istraživanjem dok ne pređu 24 mjeseca od postavljene dijagnoze. Isto tako, namjeravaju uključiti i kontrolna istraživanja kućanstava djece koja su sudjelovala u studiji.

Ono što su rani podaci ove studije pokazali jest da dok djeca pate od blažih simptoma COVID-19 ili su asimptomatski zaražena, ta bolest ipak možda ostavlja značajan trag i na njima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime