Otok Vis se, osim epitetom jednog od najljepših hrvatskih otoka, može pohvaliti i prepoznatom osebujnom gastronomijom.
Ako ste ga ikada posjetili, sigurno ste čuli kako se spominje viški cvit. Naime, svaki otok ima mala slatka zadovoljstva kojima ćete zacurkiti dan. Suhi keks jedinstvenog oblika i okusa dobro je poznat svakome tko je barem jednom posjetio otok bogate povijesti i fascinantne ljepote. Viški cvit je moguće pronaći samo na ovom otoku, ali zbog male proizvodnje do njega nije lako doći.
Zato smo posjetili novootvorenu adresu Ul. Ivana Farolfija 10, 'Viški cvit' gdje smo probali najbolje otočke poslastice.
Okusi i mirisi djetinjstva, ali i sjećanja na none koje su ih radile, sadržani su u starinskim slasticama za koje se recepti na otocima brižno čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Tradicionalni otočki kolači nikad nisu bogati kremama, no otočkim suhim kolačićima uistinu nema premca. Sve što otoci mogu ponuditi, svi mirisi i okusi ulovljeni su u njima.
Jedna od rijetkih koja je još sačuvala obiteljsku tradiciju je Mirela, a novootvorenim lokalom uz tradicionalne proizvode prezentira Vis onako kako i zaslužuje te ujedno čuva i kulturnu baštinu otoka.
U ponudi možete birati između viškog cvita, hruštule, pandolete, fritule i pogaču od slane ribe te višku i komišku pogaču.
Vlasnica Viškog cvita nam je objasnila razliku između viške i komiške pogače.
„Razlika u pogačama je samo to da uz slanu ribu i kapulu u komišku idu i pome.
Ne znam stvarno kad se to razdvojilo jer se ja ka dite sićan da je moj otac uvik činija ovu sa pomama, a govorija bi viška pogača“, navodi, a potom nam je ispričala kako je došlo do otvaranja slastičarne.
Ostvarenje sna
"Dugo misin viške cvite i svako ko ih je proba reka bi da su posebni i da takve nigdi nisu jeli.
Ne kažem da radim najbolje, daleko od toga, ali s obzirom da obožavam misit i peć kolače, godinama sam priželjkivala da ću jedan dan imat svoju oazu mira, odnosno malu salstičarnicu", priča nam vlasnica Mirela Blagojević, koja je ove sezone ostvarila svoj san i u centru Visa otvorila mali kutak za sve slatkoljupce.
"I tako strpljena, spašena, malo pomalo Bogu hvala posložio je moje snove u djela i eto, uz punu podršku kompletne obitelji i prijatelja donila sam odluku i započela novi život", navodi naša sugovornica.
No, priznaje, da je prošla mukotrpan put do ostvarenja svog sna.
Bilo je teško i suza i znoja, ali vjera je vodilja cilo vrime.
Oživljavanje prošlosti i tradicije okusa
Otvorili smo 01.07.2023. I danas, misec i nešto kasnije mogu samo reć da je osjećaj neopisiv kad osoba radi ono šta voli. Ne može se mirit ni sa čime", kazuje Mirela.
Ovim potezom, vlasnica Viškog cvita, kaže da je željela oživjeti prošlost otoka i njegove prave izvorne tradicionalne okuse.
"Tila sam da ljudi koji dođu na škoj vide, okuse, saznaju za našu prošlost i da mogu na kartončić dobit komad pogače i izist ka u fast foodu sendvič, jer to do sada na Visu nisu mogli. Tribali bi sist u restoran ili naručit kod nekoga", govori Mirela.
Kad jednom dođete, htjet ćete još
A domaći i turisti, čini se, s veseljem su prihvatili novu slastičarnu na otoku.
"Moram priznat da sam i ja pomalo iznenađena, jer znala sam da fali ovakvo misto, ali stvarno se ljudi raduju i drago im je kad vide da je sve friško, da se radi isprid njih. Oduševljeni su da mogu probat prije nego kupe, čestitaju, raduju se zajedno sa nama, stvarno svi su i domaći i strani sve dobro prihvatili.
Kad jednom probaju vrate se po još, ne mogu izuzet da nešto ide bolje nešto gore. Bogu hvala za sada je sve dobro, nek tako i ostane", zadovoljno će Mirela.
Cijeli prostor je uređen je u rustikalnom stilu, pokazujući povijest Visa i otočki život što često zaintrigira turiste, pa ispred Viškog cvita nećete moći proći, a da ne naiđete na gužvu.
No, vjerujte, svako čekanje se isplati kad vam nepce zasladi tradicionalni okus Visa.





