Vukovarski branitelji u punoj dvorani u Žrnovnici: “1.803 hrvatska branitelja 88 dana branilo je grad od napadala neprijateljske sile od 60 do 80 tisuća vojnika”

Kritizirao je činjenicu da se u hrvatskim udžbenicima cijeli Domovinski rat uči na osam stranica, a danas djeca uglavnom ne znaju nabrojiti tri junaka Domovinskog rata

U osnovnoj školi Žrnovnica jučer za brojne učenike i sve zainteresirane prikazan glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar – kako smo branili i grad i Hrvatsku“.


Pred Žrnovčane su stali vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina. Cijeli događaj su uveličali Limena glazba Stjepan Radić iz Žrnovnice, kao i učenici OŠ Žrnovnica.

Za vrijeme uprizorenja “Bitke za Vukovar” vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš ispričalis u priču o gradu Vukovaru prije rata, o obrani grada Vukovara i o Vukovaru kakav je danas.

Autori su tijekom projekcije tri filma sve prisutne vodili kroz bitku za Vukovar, ispričali kako su bez oružja došli u grad Vukovar, kako su ratovali i kako je izgledao jedan ratni dan na najkrvavijoj liniji obrane Vukovara – Sajmištu. Opisali su također kako su uništili prvi tenk u Vukovaru. Opisali su kako je samo 1803 hrvatska branitelja uspjelo punih 88 dana braniti Vukovar koji je napadala neprijateljska sila od 60 do 80 tisuća vojnika sa svom tehnikom i naoružanjem.

– Na jednog hrvatskog branitelja došlo je 60 vojnika agresorske vojske. Vukovar je branilo oko 1800 branitelja i nadljudskim naporima odolijevali su neprijatelju 87 dana. Zbog nadljudskih napora branitelja, kupilo se vrijeme da što manje civila strada – kazao je vukovarski branitelj Damir Plavišić, koji je uništio prvi neprijateljski tenk u Gradu Heroju.

Scene iz Bleiburga

Prilikom prikazivanja filma mogli su se vidjeti i prizori snimljeni 1945. kada su vojnici iz Hrvatske deportirani u Bleiburg, a Plavšić je rekao da je i te vojnike i hrvatske braninitelje 1991. ubijala ista vojska s petokrakom na čelu.

– Povijest se lako zaboravlja, a ovakve stvari ne uče u školama, zato smo usporedili ta dva događaja – kazao je Plavšić.

Vukovarski branitelji podsjetili su djecu i prisutne na strašan pokolj koji se dogodio 1991. u Vukovaru, uključujući mučna ubojstva trudnica.Osuđeni Živković

– U Vukovaru se nikada nije koristila ćirilica, pa čak niti za vrijeme okupacije. Zato je osobito bolno da je gospodina Živkovića, koji je razbio ćirilićne ploče u Vukovaru, osodila sutkinja koja živi u Srbiji, a danju dolazi na posao u Hrvatsku – kazao je Plavšić.

Kritizirao je činjenicu da se u hrvatskim udžbenicima cijeli Domovinski rat uči na osam stranica, a danas djeca uglavnom ne znaju nabrojiti tri junaka Domovinskog rata.

– Ovakva Hrvatska nije ona za koju su se borili hrvatski branitelji – zaključio je Plavšić koji na kraju zamolio sve okupljene da se zagrle. Kada su to napravili, puštena je Thompsonova pjesma “Lijepa li si”.

Uprizorenje “Bitke za Vukovar” do sada je izvedeno u 176 gradova u Hrvatskoj i svijetu, a pogledalo ga je više od osamdeset tisuća gledatelja.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime