Više cvijeća, manje smeća. Više smeća, manje cvijeća. Čini se kako mnogi od nas brkaju ovu zabavnu pjesmicu  ekološko-edukativne akcije “Volim Hrvatsku“. Najnoviji primjer ‘ljubavi i brige’ o prirodi dolazi s Čiova, točnije s poteza od samostana sv. Ante do granice Žednog i Slatina, ali i iz Okruga i drugih dijelova otoka.

– Al nije to samo jedna pozicija. Zapravo, svaki makadam je ovakav, po cilom Čiovu! Smeće dolazi najčešće od preuređenja apartmana i slično. – rekao je naš čitatelj koji nam je poslao i fotografije.

Pločice, kauči, ormari, madraci, bijela tehnika, bicikle, vrata, šut i ostali građevinski materijal krase ne samo Čiovo, nego i ostale naše otoke, a divlji deponiji niču kao gljive poslije kiše. Jer tko će se nakon uspješne turističke sezone još baviti i adekvatnim zbrinjavanjem otpada koji je opasnost ne samo za zdravlje stanovnika nego ugrožava isti taj turizam i razvoj. Lakše je ići linijom manjeg otpora i nadati se magičnom nestanku izbačenih stvari. Ovo je još samo jedan primjer potrebe što skorije gradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. I uvođenja građanskog odgoja u škole.

Ne možemo zaustaviti proizvodnju otpada, ali svatko može dati značajan doprinos. Prije nego što bacite smeće, razmislite o 3 R (Reduce, Reuse, Recycle) tj. smanjivanju količine otpada, ponovnoj upotrebi i recikliranju. YouTube je pun uradi sam videa, a ono što vi ne koristite – može biti potrebno nekom drugom, Facebook je pun takvih grupa.