Više od 1.000 posjetitelja na otvaranju 11. FMFS-a kao simbol ‘novog života’ ljetnog kina Bačvice

Drugi dan FMFS-a otvara hrvatska premijera kontroverznog dokumentarca Igora Bezinovića ''Lovettovi''

Rasprodanom hrvatskom premijerom talijanskog filma ”Skrivena boja stvari” u ljetnom kinu ”Bačvice” otvoren je 11. Festival mediteranskog filma Split, najposjećenija kulturna manifestacija Dalmacije. Usprkos malom kašnjenju zbog problema sa strujom, FMFS je prvog dana posjetilo preko 1000 posjetitelja, koji su tako na najbolji način obilježili i početak ”novog života” ovog kultnog gradskog prostora koji će u budućnosti biti posvećen isključivo filmu i kulturi.


Prve večeri okupljene su oduševili i kratkometražni ”Biciklisti”, redatelja Veljka Popovića, koji je animacijom oživio likove omiljenog Vaska Lipovca, a koji se natječe za nagradu od 11 tisuća kuna koja će biti dodjeljena pobjedniku programa ”Ješke”.

– Stvarno sam sretna što Grad Split svoju ljetnu pozornicu vraća u svoje ruke i što je otvara s jednim prepoznatljivim festivalom kakav je FMFS koji je u proteklom deseteljeću upisao naš grad na filmsku mapu svijeta. No ono što je još važnije, i nakon ovih 10 dana nastavljamo s programom na ovom mjestu, ali s novim konceptom i uskoro u novom ruhu – kazala je dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović, koja je i otvorila festival.

Drugi dan FMFS-a u kinoteci Zlatna vrata u 19 sati otvara hrvatska premijera kontroverznog dokumentarca Igora Bezinovića ”Lovettovi”, o mladom paru koji za život zarađuje na način da preko web kamere pušta neznance u svoj krevet. Nakon njega slijedi film ”Pas” redatelja Samuela Benchétrita, koji je publici FMFS-a poznat po ”Pričama s asfalta”.

Ukoliko vremenski uvjeti dopuste (o čemu će se odluka donijeti u 16 sati) na Bačvicama je u programu ”Ješke” najavljena premijera filma ”Marica” Judite Gamulin, a veliki interes vlada za ”Izvještajima o Sari i Saleemu”, filmu Muayada Alayan koji prati priču o zabranjenoj ljubavi Palestinca i Izraelke, kojeg je publika Rotterdam Film Festivala proglasila najboljim.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0
Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime