Društvu Marjan dostavljen dio dokumenata o Marjanu: “Posječeno je čak 39 tisuća stabala, moguće čak dvije trećine nezakonito”

Mogu sumnjati na to da je se DORH nije očitovao jer, kao i mi, ne dobivaju izvješća. Ovo što smo vidjeli do sada pokazuje da je bilo opravdano postupanje DORH-a i policije - kazao je Marinić


Odlaskom u zgradu splitske gradske uprave Ante Čikotić i Nenad Uvodić, kao gradski vijećnici te Srđan Marinić, kao član Povjerenstva za Marjan i predsjednik Društva Marjan došli su po tražene dokumente vezane za radove suzbijanja potkornjaka na Marjanu koji nam već duže vrijeme nisu dostavljeni unatoč ponovljenim traženjima.


“Radi se o izvješćima o izvršenim radovima, kao i ugovorima i računima za izvršene radove sječe i prodaju posječene drvne mase na Marjanu. Naime, za 12.11.2019. sazvana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se između ostalog odlučivati i o rebalansu proračuna za 2019. u koji je uvršten i trošak suzbijanja potkornjaka u ukupnom iznosu od 8.262.500,00 kn, a da vijećnicima nije dostavljen niti jedan jedini dokument iz kojeg bi bila vidljiva struktura dosadašnjih troškova.

Također, ni članovima Povjerenstva za Marjan koje je osnovano nakon tri uzastopna prosvjeda građana Splita u kojem je i Srđan Marinić jedan od predstavnika prosvjednika, nisu dostavljena izvješća o izvršenim radovima, premda su ista bila na dnevnom redu sastanka Povjerenstva 26.09.2019. uz obrazloženje predsjednika Povjerenstva prof.dr. Mirka Ruščića da su preopširna, pa da ih nema smisla čitati, nego će biti dostavljena elektronskom poštom.

Do današnjeg dana unatoč ponovljenim traženjima izvješća nisu dostavljena, niti su Društvu Marjan u zakonskom roku dostavljeni traženi računi za prodaju posječene drvne mase zatraženi po Zakonu o pravu na pristup informacijama. Stoga vas molimo da traženu dokumentaciju pripremite danas do 13 sati kad ćemo doći po nju” – tako je glasila obavijest koju su Čikotić, Uvodić i Marinić poslali Gradu Splitu.

Ipak, neposredno prije sastanka dostavljen im je dio tražene dokumentacije, a u Banovini ih je primio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

 Prvi je pred novinare nakon sastanka stao čelnik MOST-a, Ante Čikotić.

– Moja definicija oporbe je da vlast učini boljom. Danas smo ispunili tu definiciju, prezentirali smo naše probleme, dobili smo čvrste garancije da ćemo dobiti odgovore na konkretna pitanja i da će se ubrzati aktivnosti vezane za Marjan, Stožer, Povjerenstvo. Učinili smo da se procesi kataliziraju i da oni više i bolje rade. To je bila suština sastanka i dobio sam čvrsta obećanja da ćemo dobiti odgovore. Povjerenstvo će se sastati već u četvrtak i sve informacije bit će dostupne javnosti. Transparentnost je vrlo bitna i na njoj ćemo inzistirati. Mislim da je ovo dobro za demokraciju. Dobili smo obećanja da ćemo dobiti izvješće, možda već danas. Mene su najviše zanimale anomalije koje se pojavljuju u dijelu proračuna vezano uz financiranje, a što je nama sporno. Smatramo da Grad Split ne bi trebao financirati sve ovo jer je to obveza Hrvatskih šuma, a drugo su ugovori s izvođačem radova. Imamo opravdanu sumnju da je prilikom zbrinjavanja bilo netransparentnosti. Čekamo ugovor da vidimo detalje. Gradonačelnik je rekao da neke stvari nisu do njega nego do službi.

Što se tiče rebalansa, mi sad imamo situaciju da građani Splita plaćaju 8 milijuna kuna, umjesto da to bude neki drugi korisni trošak – kazao je Čikotić, najavljujući da MOST neće glasovati za rebalans proračuna upravo zbog toga.

Uvodiću dostavili krivi zapisnik

Nenad Uvodić kazao je da je na sastanku s gradonačelnikom zatražio sve materijale koji su bili na Stožeru Civilne zaštite.

– Napravljen je previd i nisu mi dostavili taj materijal. Dostava zapisnika sa Stožera ne sadrži nikakve diskusije koje su imali kolege na tom sastanku. Oni su se obvezali da će mi materijal dostaviti do ponedjeljka. Upozorio sam ih da ima previše previda, da se nikakvi materijali ne dostavljaju na tematske sjednice da ta njihova šutnja nije dobar temelj za suradnju i povjerenja oko Marjana – rekao je Uvodić koji nije mogao reći hoće li Pametno podržati rebalans, ali da misli da zbog puno stvari ipak neće.

– Koliko sam mogao zaključiti dogodila su se dva sastanka. Zapisnik mi je poslan s jednog sastanka, a krivi zapisnik s drugog. Nitko nije priznao svoj previd, ali sad je gradonačelnik rekao da će propust biti ispravljen do sljedećeg Gradskog vijeća – zaključio je Uvodić.

“Policija i DORH postupaju s pravom”

Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan, rekao je da je dobio tražene dokumente i podatke.

– Grad Split je prodao drvnu masu, te račune smo dobili. Tražili smo izvješće o stanja šume. Raspravljali smo o izvješćima. Rečeno nam je da će nam biti dostavljano mailom, a stiglo je danas oko 12 sati. Kratkim pregledom uočio sam neke nelogičnosti. Primjerice, da je posjećeno 13.195 kubika drvne mase, što je oko 39 tisuća stabala. To je ogromna razlika u odnosu na dokument Javne ustanove u kojem kažu da se nešto manje od 4 tisuće kubika moglo zakonito posjeći. Dakle, govorimo o stablima koja su bila doznačena. Na sastanku Povjerenstva sam pitao stručnjake iz Hrvatskih šuma smiju li se sjeći stabla prije nego se ovjere doznačne knjižice. Dakle stručnjak, odnosno ovlaštena osoba, mora potvrditi da je stablo s pravom doznačeno. Rečeno je da se takva stabla bez ovjere ne mogu sjeći. Ispada da je posječeno preko 27 tisuća stabala bez zakonske osnove, dakle oko dvije trećine stabala.

Na prvom sastanku Povjerenstva za Marjan, a to je bilo 2. veljače u prostorijama JU, dogovoren je operativno-dinamički plan. Tamo je da izričito navedeno bez teške mehanizacije, uz poštivanje odredaba Zakona o šumama. Sada imamo to da se taj Zakon nije poštivao. Što sad? Što ću kazati građanima, članovima Društva Marjan?

Marinić je komentirao ulogu DORH-a.

– Mogu sumnjati na to da je se DORH nije očitovao jer, kao i mi, ne dobivaju izvješća. Ovo što smo vidjeli do sada pokazuje da je bilo opravdano postupanje DORH-a i policije – kazao je Marinić.

U tom trenutku pojavio se gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Sasvim sigurno trebamo raditi na unaprijeđenje međusobne komunikacije. Bez povjerenja i kvalitetne suradnje nema napretka na ovim pitanjima. Bilo je nekih poteškoća kod dodjele dokumentacije, to smo danas dogovorili – bio je vrlo kratak gradonačelnik.

Uvodić je na kraju dodao:

– Dokle god službe istrage pretražuju, pregledavaju, istražuju Marjan gradski vijećnici neće dobiti dokumentaciju. Sad su se navodno stekli uvjeti da tu dokumentaciju dobijemo. Tako je glasilo obrazloženje gradske uprave zašto do sada ništa nismo dobili – kazao je Uvodić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime