VELIKA SUŠA Razina Modrog jezera pala na samo pola metra, poprimilo tamnozelenu boju

Ako sljedećih tjedana ne padnu obilnije kiše može se očekivati presušivanje jezera i odigravanje tradicionalne malonogometne utakmice na njegovom dnu...

Velik dio Dalmacije ima najveću sušu u ovom stoljeću i jednu od najizraženijih posljednjih sto godina. Tako je na većini otoka, splitskom području, čak i dijelu Zagore. Razina podzemnih voda izrazito je niska, a to se odražava na razinu rijeka.


Ovog mjeseca zbog nekoliko prodora, osobito onog početkom ovog tjedna, pale su i zamjetnije količine kiše, no sve je to malo u odnosu na deficit oborina koji vlada od početka aktualne godine.

Izražena suša u Splitu

Primjerice, u Splitu je od početka godine na službenoj DHMZ postaji na Marjanu palo samo 162 mm oborine. Kako je godišnji oborinski prosjek 782,8 mm, u Splitu je u gotovo dvije trećine dosadašnjeg tijeka godine pala samo petina godišnjeg prosjeka!

Oborine ove godine u Splitu na DHMZ postaji Split Marjan po mjesecima (plava boja), klimatološki oborinski prosjek (crvena linija)

Stanje nije bitno drugačije ni na imotskom području. Modro jezero presušilo je zadnje tri godine u različitim dijelovima godine, a to se najčešće dogodi u rujnu. Moglo bi tako biti i ove godine jer mu je trenutna razina vode pala na svega pola metra. Postalo je tamnozelene boje, a ako sljedećih tjedana ne padnu obilnije kiše može se očekivati presušivanje jezera i odigravanje tradicionalne malonogometne utakmice na njegovom dnu…

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime