Vaša maskara, sjajilo ili četkica za šminkanje vjerojatno sadrže opasne bakterije

Kada ste posljednji put provjerili rok trajanja svoje maskare ili oprali spužvicu za nanošenje šminke? Ako je odgovor "odavno", rezultati ovog istraživanja mogli bi vas jako zabrinuti.


Make up

Od 70 do 90 posto korištenih proizvoda dekorativne kozmetike, poput ruža za usne ili maskare, sadržava gljivice i potencijalno smrtonosne bakterije Staphylococcus aures, Escherichia coli i citrobacter freundii.


Zabrinjavajuće visoka razine kontaminacije bakterijama otkrivena je u okviru studije provedene u Velikoj Britaniji, u kojoj su znanstvenici Amreen Bashir i Peter Lambert sa Sveučilišta Aston ispitali čak 467 make up proizvoda, i to 96 ruževa za usne, 107 sjajila za usne, 96 tuševa za oči, 93 maskare i 79 make up spužvica.

Jazmin Quaynor/Unsplash

Posebno problematičnim pokazale su se make up spužvice, osobito popularni beauty blenderi, koje proteklih godina za nanošenje baze i konturiranje koristi ogroman broj žena. Od svih proizvoda sadržavali su najveću stopu kontaminacije gljivicama i enterobakterijama.

Da bi utvrdili razlog ovim zabrinjavajućim pokazateljima, stručnjaci su proučili dnevne navike korisnica proizvoda i zaključili da do kontaminacije najvjerojatnije dolazi zbog pogrešnog načina korištenja proizvoda, budući da većina šminku koristi i nakon isteka roka trajanja, dok spužvice ne peru redovito.

Čak 93 posto ispitanica tako je priznalo da nikada nije opralo svoj beauty blender, dok ih je 64 posto otkrilo da su ga nastavili koristiti nakon što im je pao na pod. “Naši rezultati pokazali pokazali su kako su upravo ovi proizvodi tijekom korištenja sadržavali najveću količinu bakterija, a više od četvrtine bilo je zaraženo enterobakterijama”, napisali su istraživači u svom radu.

Unsplash

Međutim, čak i ako se beauty blenderi redovito čiste toplom vodom i sapunom, rizik još uvijek postoji, posebice ako se ne osuše do kraja, budući da će vlaga potaknuti umnožavanje mikroba.Stručnjake je posebno zabrinula i prisutnost bakterija poput E. coli, koja je obično povezana s kontaminacijom fekalijama. Zbog toga smatraju da je neophodno educirati potrošače o potrebi redovitog pranja i temeljitog sušenja spužvica, kao i rizika koji raste upotrebom šminke nakon isteka roka trajanja.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Journal of Applied Microbiology.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime