Ponedjeljak je donio zatišje, ali ne prije bure nego prije sutrašnje nove promjene vremena. Noćas i rano jutros još je bilo vjetrovito uz umjerenu i jaku tramontanu. Najjači udari u Splitu (Marjan, DHMZ) su doseli 68 km/h, a u Makarskoj 86 km/h. Na Crometeo mjernoj postaji na Zvjezdanom selu Mosoru danas iza 9 sati ujutro izmjeren je orkanski udar vjetra od čak 148 km/h.

Zabilježen udar vjetra od 148 km/h na Zvjezdanom selu Mosor

U najtoplijem dijelu dana temperature zraka su u Zagori bile od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima većinom od 6 do 9°C. Navečer je počeo umjeren pad temperature zraka. Najhladnije je bilo na Svetom Juri na Biokovu s -13°C, te na Dinari, planinarskom skloništu Puma ispod Velike Duvjakuše s -11°C. U ranim večernjim satima uz obalu i na otocima je većinom od 1 do 4°C, a u Zagori do -3°C.

Promjena vremena stiže nam u drugom dijelu utorka, osobito u večernjim satima i u noći na srijedu.

VEZANI SADRŽAJ:

DHMZ je u sklopu sustava MeteoAlarm za utorak izdao žuti stupanj upozorenja za snijeg za područje Zagore:

“Mjestimice moguće stvaranje debljeg snježnog pokrivača, osobito u istočnim predjelima. Visina snijega > 5 cm” – stoji u upozorenju.

Za obalu i otoke također je izdan žuti stupanj upozorenja, ali samo za vjetar:

“Mjestimice jako jugo. Srednja brzina vjetra > 40 km/h”.

Utorak će početi djelomično sunčan, ali će se već ujutro na sjeveru Dalmacije jače naoblačiti. U Zagori će popodne početi susnježica i snijeg, uz obalu krajem dana kiša, susnježica i snijeg. Oborine će se navečer proširiti na veći dio Dalmacije. U Zagori će ponegdje do ponoći pasti i desetak centimetara snijega. Snijeg će padati u višim predjelima Brača, Hvara, Pelješca… Uz obalu sjeverne i srednje Dalmacije vrlo male razlike u temperature bit će presudne hoće li padati snijeg, ali barem povremeno padanje snijega moguće je od Šibenika do Ploča. Na moru će zapuhati jugo koje će najjače biti navečer na dubrovačkom području. Uz obalu uglavnom levant. Najhladnije će biti prvih sati utorka kada je mraz moguć ponegdje uz obalu i na otocima, a u Zagori će biti umjerenog mraza. Najviše dnevne temperature od 0°C ponegdje u Zagori do 11°C na vanjskim otocima koliko će biti u večernjim satima.

U srijedu još u prvom dijelu dana oblačno uz kišu i snijeg, u Zagori imotskog i vrgoračkog područja može pasti preko 10 cm snijega. Tijekom jutra prestanak oborina, a popodne i postupno razvedravanje. Ujutro umjerena tramontana, navečer će zapuhati jaka bura s olujnim udarima. Malo toplije nego u utorak s najvišim dnevnim temperaturama u Zagori do 2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C.

U ostatku tjedna hladno i suho uz jutarnji mraz.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime