USVOJEN PRORAČUN SOLINA ZA 2020. “Dovršenje Vrtićkog centra Priko vode i Centra Rupotina, opremanje pozornice na Gradini, početak projekta na Jadru…”

"Ovo je i razvojan, i socijalno osjetljiv proračun, i dostojan grada s najmlađom populacijom u Hrvatskoj"


Sinoć je usvojen proračun Grada Solina za 2020. godinu. Usvajanje je komentirao gradonačelnik Dalibor Ninčević:


“Želim zahvaliti i čestitati svim vijećnicima na konstruktivnom doprinosu i prepoznavanju glavnih potreba grada.

Planiramo čak 21% više prihoda, u odnosu na 2019. godinu, kako od ovogodišnih EU projekata koji će nam se refinancirati tek iduće godine, tako i od kredita koji moramo podići za dovršenje Vrtićkog centra Priko vode i Centra Rupotina, odnosno za 15-20% učešća vlastitih sredstava u ovim i novim EU projektima.

Proračun je iznimno razvojan, jer je najveći iznos planiranih izdataka, skoro 36% ukupnog iznosa, planiran baš u programu investicija kroz Upravni odjel za komunalne djelatnosti i upravljanje prostorom te Upravni odjel za gospodarstvo, zaštitu okoliša i EU fondove.

Tu su izgradnje spomenutih centara Priko vode i Rupotina, ali i uređenja postojećih i novih dječjih igrališta, oprema prve faze pozornice na Gradini, radovi prve faze projekta na Jadru, uređenje Glorijeta, pokretanje Kina Sveti Kajo, puštanje u rad Reciklažnog dvorišta, …

Proračunom smo planirali nastavak poticanja poduzetništva, zapošljavanja mladih u struci, financiranja DV Cvrčak i sufinanciranja privatnih vrtića, potragu za lokacijama i rješenjima izgradnje pete osnovne škole, pa i srednje škole u Solinu.Predvidjeli smo i nastavak stipendiranja darovitih učenika i studenata, ali i onih u deficitarnim zanimanjima s 25% više sredstava. Uvesti ćemo i dodatne pomoći đacima i studentima s invaliditetom, ali i pomoći blagdanske dolaske u Solin onih koji se školuju kilometrima daleko.

U planu je skoro 900.000 kuna za nabave radnih bilježnica školarcima, dodatno povećanje mjesečne naknade za obitelji s četvero i više djece, te za roditelje koji koriste porodiljski dopust od 1. do 3. godine života.

Uz osigurana sredstva za rad Javne ustanove u kulturi, Gradske knjižnice, Crvenog križa, te nastavak sufinanciranja gotovo 80 sportskih, kulturnih i socijalno humanitarnih udruga, kao Grad prijatelj obitelji i djece, a nastavljajući kontinuitet socijalne osjetljivosti ove Gradske uprave, osigurat ćemo gotovo 11 milijuna kuna za čitav niz mjera i programa koji imaju za cilj zaštititi pojedinca i obitelji.

Ovo je i razvojan, i socijalno osjetljiv proračun, i dostojan grada s najmlađom populacijom u Hrvatskoj.

Hvala vam svima na podršci, a sad krećemo u realizaciju za 2020., za budućnost, za svaku građanku i građanina, za Solin” – kazao je solinski gradonačelnik.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime