Pušači u Hrvatskoj bi uskoro trebali plaćati skuplje cigarete kako bi se ozdravilo financijski sve bolesnije hrvatsko zdravstvo. Novi porezi, bez obzira na to kako će se zvati, pred vratima su hrvatskih građana i vrlo brzo može se očekivati uvođenje posebnih poreza na kupnju cigareta, a ako prođe prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića, i na alkoholna pića, piše Jutarnji.hr.

Zabrinjavajuće brojke

Porez na mobitele više nitko ne spominje, a na upravo završenom kongresu poslodavaca u zdravstvu u Opatiji, dr. Dražen Jurković iznio je zanimljiv prijedlog o tome kako doći do gotovo 4,5 milijardi kuna, što bi bila osnova za ozdravljenje zdravstva.

– Prve godine trebalo bi uvesti posebni porez na rizično ponašanje po kojem bi cigarete poskupjele tri kune, druge godine četiri, a treće pet. Tako bi prve godine direktno u sustav moglo doći 1,15 milijarda kuna, druge 1,5, a treće 1,8 milijarda. – prijedlog je je dr. Jurkovića.

Dr. Jurković iznosi zabrinjavajuće brojke koje pokazuju da su Hrvati na samom vrhu po broju pušača, jer puši čak 39 posto populacije.

– Krajnje je alarmantna i brojka da se godišnje proda 400 milijuna kutija cigareta i naš je prijedlog da svi iznosi od posebnog poreza idu direktno HZZO-u, a ne državnoj riznici.

Otpor lobija

Ministar Kujundžić predstavljajući novi zakon o zdravstvenoj zaštiti tvrdi da sa 750 eura koliko se po glavi stanovnika u Hrvatskoj izdvaja za zdravstvo ne mogu očekivati vrhunske usluge za sve osiguranike i da je vrijeme da se, bez obzira na nepopularne mjere, razmisli kako doći do novca da se izbjegne kolaps sustava.

– Bio sam vrlo ponosan prije nekoliko dana kada su u Amsterdamu hrvatski liječnici proglašeni najuspješnijima po transplantacijama, jer naši liječnici i medicinsko osoblje rade u Hrvatskoj vrhunske zahvate. Istovremeno se povećavaju dugovi zdravstva u zemlji i trenutak je da svi zajedno otvoreno razgovaramo o tome kako sustav poboljšati i kako doći do neophodnih sredstava za to. Mislim da je najbolje povećati cijene cigaretama i alkoholnim pićima, jer će u konačnici i populacija biti zdravija. – rekao je ministar za Jutarnji.hr., dok dr. Jurković smatra da ne treba ići tako široko.

– Na svaku najavu novog nameta, bez obzira koji mu je cilj, pa i tako plemeniti da se ozdravi zdravstvo javlja se veliki otpor raznih lobija. Mislim da u ovom času nemamo snage boriti se i protiv lobija koji zastupa interese proizvođača alkoholnih pića i mobilnih operatera. Dovoljan bi bio i otpor jednog lobija, pa ako uspije to savladati, već bi bio veliki uspjeh. – zaključio je dr. Jurković.