USKOK je na Županijskom sudu u Zagrebu podignuo optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana, T. S. (1980.) i S. Z. (1973.), zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Na internetskim stranicama USKOK-a ne stoje puna imena okrivljenih, no doznaje se da je riječ o Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko.

U pojašnjenju optužnice navodi se, među ostalim, da je prvookrivljeni od studenoga 2013. do siječnja 2016. u Zagrebu, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade, tražio od svoje tajnice da izradi putne naloge za posebne savjetnike premijera i zaposlenike Ureda premijera. Zatim je nalagao da se u gotovini iz državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, javlja HRT.

Putne naloge potpisivao je prvookrivljeni, a zatim ih je drugookrivljena dostavljala u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Sabora i Vlade radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Zeljko je tako, na temelju Sauchinih uputa, izradila 125 putnih naloga i dostavila ih deviznom računovodstvu Ureda za opće poslove Sabora i Vlade.

Isplate je preuzimala Zeljko nakon čega su Saucha i ona isplaćeni novac podijelili i zadržali za sebe. Saucha je, kao naredbodavac, potpisom putnih računa potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako su znali da to nije odgovaralo istini.

Okrivljenici su, na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, pribavili nepripadnu imovinsku korist od 590.098,55 kuna koji iznos su međusobno podijelili, navodi USKOK.

Uskok tvrdi da je Zeljko kao administrativna tajnica predsjednika Vlade od ožujka 2016. do veljače 2017. izradila 66 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo zaposlenika Vlade s neistinitim podacima o osobama koje trebaju službeno otputovati. Na taj je način, tvrdi Uskok Zeljko je zaradila još 349.763 kn.Uskok Sauchu tereti i da je tijekom srpnja 2013. od zaposlenice Vlade zatražio da se na račun Zeljko isplati novac za prekovremene sate, iako je znao da za takvu isplatu nema osnove. Kako bi omogućio provedbu neosnovane isplate novca iz Državnog proračuna Saucha je navodno naložio da se izradi i kao naručitelj je potpisao fiktivni ugovor o djelu. Naknada po tom ugovoru dva puta je uplaćena na račun Vladine zaposlenice koja je novac navodno prebacila na račun majke Zeljko pa je proračun, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za još 8615 kuna.

Saucha: Neću dati ostavku 

Saucha, protiv kojeg je Uskok podigao optužnicu, izjavio je da mora najprije vidjeti što u njoj piše te je ustvrdio kako nema moralnu odgovornost jer nije kriv za ono što ga se tereti i da neće dati ostavku u Saboru.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0