Umjesto paljenja otpada u Drnišu, opasan mulj odlagali na pristupnim cestama u Zagrebu

Nije Split jedini grad koji se bori s velikim količinama otpada

Nakon što je RTL prije dva mjeseca otkrio kako se mulj zagrebačkog pročistača otpadnih voda nelegalno odlaže na međimurskim poljima, danas su otkrili i novi skandal!


Kako je deponiranje u Međimurje zaustavljeno, Zagrebački pročistač više nema gdje primati otpad, pa su ga počeli odlagati na pristupne ceste u istočnom dijelu Zagreba.

Pristupna cesta u zagrebačkim otpadnim vodama trebala bi služiti za prolaz, a ne za odlaganje mulja iz pročistača.

Ovdje se ne trude čak niti prikriti što rade. Mulj se već vidi s pristupne ceste, a prema mojim informacijama u pročistaču ga ima oko 10 tisuća tona.

I sve se to nalazi dva kilometra zračne linije od prvih kuća.

Jel vas ljuti to da taj mulj sad imate bizu kuće?“Ljuti me, kako me ne bi ljutilo, gledao sam to na televiziji samo nisam obraćao pažnju.”

U pročistač dolaze sve otpadne vode iz domaćinstava, industrije, bolnica – kada se one pročiste ostaje mulj koji se trenutno skladišti na ovom mjestu u zagrebačkim otpadnim vodama. Jutros smo snimili bager kako odlaže taj mulj na spomenutu pristupnu cestu. Zašto je to tako? Više nemaju mjesta na skladištu i pucaju po šavovima! Sve je krenulo još prije dva mjeseca.1. prosinca 2017. RTL je prvi objavio kako se taj mulj nelegalno odvozi na Međimurska polja. Tvrtka Girk Kalun iz Drniša imala je potpisan ugovor s gradom Zagrebom za odvoz i zbrinjavanje mulja. Trebali su ga spaliti u Drnišu, ali dobar dio su nelegalno odvezli u Međimuruje. Za posao s gradom trebali su zaraditi 50 milijuna kuna.

8. prosinca ostali su bez dozvole za gospodarenjem otpadom pa više nisu mogli nastaviti odvoziti taj mulj. Priču je potvrdila i inspekcija ministarstva zaštite okoliša koja je kaznila tvrtku zbog nelegalnog odvoženja mulja sa 150 tisuća kuna i s po 50 tisuća kuna za svaku od tri odgovorne osobe. Kažnjeni su podnijeli žalbe pa se cijela priča sada nalazi na Prekršajnom sudu u Kninu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0