Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split, komentirao je dosjetku rektora Barbierija.

Goran Kotur

– Prof.dr.sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dosjetio se „zanimljive“ metode zadržavanja mladih u Hrvatskoj, kako prenose mediji. Na sjednici Rektorskog zbora u Zadru predložio je obavezu studentima da moraju u Hrvatskoj odraditi određeni broj godina, a u suprotnom, ukoliko žele otići iz Hrvatske, morali bi platiti studij. Zbog nedostatka radnih mjesta, međutim, „velikodušno“ je istovremeno predložio i slobodni odlazak bivšim studentima ako u roku od dvije godine ne nađu zaposlenje. Postavlja se pitanje je li „besplatno“ obrazovanje „poklon“ rektora ili je plaćeno javnim novcem svih građana koji plaćaju porez.

Da nije tragično, bilo bi smiješno. Ovako nešto vidjeli smo dosad samo u stripu „Alan Ford“ na natpisu iznad kina: „Ulaz slobodan, izlaz se naplaćuje“. Dok bi rektor jednog hrvatskog sveučilišta mlade zadržavao u Hrvatskoj pod prijetnjom naplate, odnosno ovrhe, drugi rektori na to, koliko je poznato, ne reagiraju. Zar je hrvatska akademska zajednica, odnosno njezin dio, spao na to da koristi rješenja poput Berlinskog zida iz Istočne Njemačke? Osim što bi se time izravno kršila pravna stečevina Europske unije o slobodi kretanja, mjera bi bila iznimno neefikasna i nepravedna.

Mladi bi čovjek, prema pulskom rektoru, dvije godine trebao u Hrvatskoj živjeti bez posla prije nego što može dobiti dopusnicu i slobodno napustiti Hrvatsku. Zar rektor zaista misli da se tako može zaustaviti ili ograničiti iseljavanje!? Ako ovako razmišljaju „najveći umovi“ ove zemlje, nije ni čudo što se mladi iseljavaju. U svemu ovome ipak postoji jedna utjeha – jedna smo zemlja! Naime, i u Istri kao i u ostatku Hrvatske, vrijedi ona Krležina: „Glupost je svemirska sila“ – ističe Kotur.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime