UGOSTITELJI UGORČENI Kava za van iz automata zamijenila kafiće, ali bez ikakvog nadzora države

Aparati za kavu na javnim lokacijama postali su omiljena mjesta brojnim građanima


Val nezadovoljstva izazvala je vijest da će zbog odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite do 21. prosinca biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti, međutim čak ni u toj situaciji Hrvati se nisu odrekli omiljenog toplog napitka. U toj situaciji aparati za kavu na javnim lokacijama postali su omiljena mjesta brojnim građanima.


Smatra se da samoposlužnih cafe aparata u Hrvatskoj ima oko 20.000. Svaki od njih dnevno može proizvesti od 100 do 200 kava po prosječnoj cijeni od 3 kune dok je nabavna cijena oko 1 kune po kavi. Sve što ti aparati zarade prolazi posve ispod poreznog radara i ostaje u rukama vlasnika aparata. Kad je riječ o kavi iz aparata, nema fiskalizacije, poreza na potrošnju, a sirovina je uvozna.

To je poprilično naljutilo ugostitelje, s obzirom da se njima onemogućuje posluživanje kave za van, dok se kava iz aparata poslužuje bez ikakve kontrole.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kaže kako to nema smisla.

– Nema nikakve logike di imamo perilice, dezinfekcijska sredstva, mi smo obučeni po tim nekim higijenskim uvjetima. Mi ne možemo usluživat, a paralelno samoposlužni aparati mogu funkcionirat kako funkcioniraju – navodi Medak za RTL i dodaje da su zatražili od Stožera da im dozvole isporuku kave za van.

Očekuje da će se pozitivno ocijeniti da kafići mogu preko prozora raditi kavu za van. Također očekuje da se terase stave u funkciju jer, kako kaže, nitko se ne zaražava vani. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
11
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime