Veći dio zapadne Europe sljedećih dana naći će se na udaru izraženog toplinskog vala. Meteorološki portal Severe Weather Europe najavljuje ga kao „intenzivan rekordan i potencijalno smrtonosan“ toplinsku val. Ekstremno topla zračna masa će se s područja sjeverozapadne Afrike preko Španjolske premjestiti nad zapadnu Europu. Vrhunac vrućina se očekuje tijekom posljednje lipanjske srijede i osobito četvrtka. U ponedjeljak 24. lipnja u Španjolskoj je izmjerena maksimalna temperatura od 36.8°C u mjestu Yeste u središnjem dijelu zemlje.

Najviše temperature se tijekom toplinskog vala očekuju na sjeveroistoku Španjolske te na jugozapadu i u središnjim dijelovima Francuske. U mnogim mjestima bi temperature sredinom tjedna trebale prelaziti 40°C. Neki prognostički modeli visoke rezolucije predviđaju i temperature u dijelovima Francuske iznad 43°C. Temperature koje će se približiti ili prijeći 40°C se očekuju i u dijelovima Njemačke i na sjeveru Italije.

Vrlo je izvjesno da će u mnogim zemljama zapadne i srednje Europe nadolazeći toplinski val postaviti nove temperaturne rekorde za lipanj, a moguće je da budu postavljeni i novi apsolutni temperaturni rekordi, piše Crometeo.

Toplinski val će sredinom tjedna zahvatiti i naše krajeve, ali on ne bi trebao biti ekstreman kao na zapadu kontinenta.

Europski temperaturni rekord iznosi 48.0°C (Atena, 10.7.1977).

Donosimo pregled apsolutnih i lipanjskih temperaturnih rekorda za nekoliko europskih država (izvor: portal wunderground.com)

Prognozirane maksimalne temperature zraka za četvrtak 27.6.2019.  (model ARPEGE, 24.6.2019)

Spomenimo i da je DHMZ izdao upozorenje za nadolazećih toplinski val u Hrvatskoj. On neće biti tako izražen kao u zapadnoj Europi i zapadnom Sredozemlju, ali će dijelovi Hrvatske, osobito Dalmacija, u četvrtak u petak imati narančasti stupanj upozorenja na toplinski val.