Sinoćnjom svečanom akademijomu Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu završio je program obilježavanja 80. godišnjice smrti dr. Ante Trumbića, koji je započeo u Splitu znanstvenim skupom i otkrivanjem nove spomen-ploče na Trumbićevoj rodnoj kući 15. studenog 2018. Svečanu akademiju su organizirali Muzej grada Splita i Društvo prijatelja kulturne baštine Split uz pokroviteljstvo Grada Splita. Prisutne je na početku programa pozdravio državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak, koji je sudjelovao u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Nakon pozdravnog govora održana su predavanja Ante Rendić-Miočević: Ante Trumbić na dalmatinskoj političkoj sceni do početka Prvog svjetskog rata, dr. sc. Marinko Vuković: Arhivska ostavština Ante Trumbića u Arhivu HAZU, i dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan: Dugo zagrebačko razdoblje Trumbićeva života i djelovanja (1923. – 1938.). Moderator predavanje je bio Marijan Čipčić. Učenici Glazbene škole Pavla Markovca oplemenili su svečanu akademiju svojim glazbenim izvedbama.

Ante Trumbić djelovao je više od pola stoljeća, pritom obilježivši politički život Splita, Dalmacije, Zagreba i Hrvatske u teškim i bremenitim vremenima. Trumbićeva životna misija bila je očuvanje hrvatskog teritorijalnog integriteta i rješavanje nacionalnog pitanja. U Zagrebu je studirao pravo od 1882. do 1884. godine. U Zagreb se vratio 1923. godine, gdje je živio sve do svoje smrti 18. studenog 1938. godine. Tijekom zagrebačkog perioda života i političkog djelovanja Trumbić se razočarava u prvu jugoslavensku državu, te se postupno približava HSS-u Stjepana Radića. Nakon atentata na Radića i njegove suradnike u beogradskoj Narodnoj skupštini 1928. godine politički se potpuno svrstava uz HSS i novog vođu hrvatskog naroda dr. Vladka Mačeka. U posljednim godinama svog života zalaže se za sve labavije državne veze sa Srbijom uz sve veću samostalnost Hrvatske. Trumbićeva smrt 1938. godine ujedinila je čitavu Hrvatsku, a iz Zagreba ga je na posljednje putovanje u Split ispratilo brojno građanstvo predvođeno kardinalom Alojzijem Stepincem. Trumbićev sprovod u Splitu, s preko 40.000 ljudi, bio je najmasovniji posljednji ispraćaj kakvog je taj grad do tada vidio.

Obnavljajući uspomenu na dr. Trumbića, prisjetili smo se čovjeka koji je nas je trajno zadužio svojim odvažnim političkim djelovanjem u delikatnim i sudbonosnim trenutcima naše povijesti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime