U Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split, u Ulici Slobode 2, u srijedu, 8. svibnja bit će predstavljen roman Mikija Bratanića “Korijeni”.

Predstavljanje će biti održano s početkom u 18.00 sati s dvorani knjižnice.

Knjigu će uz autora predstaviti Tihomir Dujmović i Renata Dobrić.

– Korijeni romana “Korijeni” su u našoj tragičnoj povijesti ovog zadnjeg stoljeća, u krvavim događajima i zločinima koji su do danas sakriveni i o kojima se zna malo istine, a mnogo laži. Oni su mozaik mnogih sakupljenih tužnih i istinitih svjedočanstava koje sam sakupio u desetak godina svog laičkog istraživanja u slobodno vrijeme, uz mnoštvo pročitanih knjiga, prelistanih dokumenata, a najviše u razgovorima s ljudima, svjedocima tog vremena, ili žrtvama, te njihovim obiteljima. Premda je glavni motiv priče jedan od primjera zločina komunizma, roman nosi poruku potrebe suočavanja sa istinom o svim zločinima, jer se u nas lagalo o svemu. Lagalo se ili se šutjelo. A kako je šutnja u kontekstu zločina zapravo laž, može se slobodno reći da se lagalo o svim zločinima.

Ne postoje naši i njihovi zločini ili zločinci ili žrtve. Postoje samo zločini, zločinci i žrtve. I tko god to dijeli, nije čovjek. Tko god laže o zločinima, nije čovjek. A laži je u nas i previše. O zločinima fašizma, nacizma, komunzma, ustaštva i četništva, hrvatska javnosti ne zna gotovo ništa od istine.

Moje su mjesto Vrbanj, ratne 1943. godine, usred zime zapalili talijanski fašisti, uništivši sav kućni imetak i urod, poput vina i ulja, ostavivši brojne obitelji bez krova nad glavom i bez ičega. To predstavlja najveću tragediju tog mjesta, a Vrbanjani NIKAD nisu učili ni slušali o tom strašnom zločinu. Zašto nam to nitko nikad nije pričao? Zašto su šutjeli oni čija su usta puna antifašizma? Zašto nisu govorili o tom fašističkom zločinu? – pita Miki Bratanić.

– O Jasenovcu smo učili brojeći ustaške žrtve u milijunima, pa kasnije u stotinama tisuća, da bi danas službeno govorili o desetinama tisuća. Ako su desetine tisuća službene brojke, to znači da su stotine tisuća i milijuni LAŽ. Lagali su nam i manipulirali žrtvama, što je neoprostiv zločin, s kojim su usput rečeno blatili Hrvatsku i hrvatski narod. Za laganje o Jasenovcu u zatvor nije išao NITKO. I to je činjenica i istina.

Na tisuće je jama u koje su komunisti ubijali i bacali ljude, pojedinačno i masovno, pa te jame kasnije zatrpavali i pretvarali u smetlišta, a o čemu se nikada nije govorilo. I danas se taj masovni zločin prekriva i to na svim razinama, pored svih dokaza i činjenica, besramno ga se i dalje pokušava opravdati, ili umanjiti, kada se već ne može sakriti. O Križnom putu od Bleiburga do Bitole i zvjerskim masakrima nezamislivih razmjera hrvatska javnost nije do nedavno znala NIŠTA, a ni danas ne zna mnogo više.

Javnost ne zna za brojne zločine u kojima su četnici klali i masakrirali naše ljude po Dalmaciji i Hrvatskoj za vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali i prije toga. Sigurno ne znamo nabrojiti nekoliko njihovih jama u koje su bacali nevine ljude. Ne znamo. O tome se ne govori – kaže Miki Bratanić. Te dodaje:

– Osim Vukovara i Škabrnje, javnost ne bi znala nabrojiti još neki masovni zločin koji su po drugi put u povijesti napravili četnici sa kokardama i JNA sa petokrakom zvijezdom nad Hrvatima, ovaj put u Domovinskom ratu, nama pred očima. A bilo ih bezbroj i bilo ih je stravičnih. I o tim zločinima nitko ne govori. Skrivaju se vješto i podmuklo od očiju javnosti. Šuti se. Laže se.

Uostalom, zar se o Vukovaru i Škabrnji govori? Zar je ikada itko u medijima suočio hrvatsku i svjetsku javnost sa strahotama koje su se tamo dogodile? Koliko je filmova snimljeno i koliko tragičnih, zastrašujućih i potresih priča prikazano? Postoji li dnevnik neke djevojčice iz Vukovara u školskim lektirama? – kaže Miki Bratanić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime