Sutra se u dvorani KBF-a Split u 12 sati svečano otvara Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja “Don Frane Bulić”.

Temeljna je svrha Centra istraživanje, proučavanje i objava epigrafičkih i diplomatičkih izvora važnih za povijest Katoličke crkve u Južnoj Hrvatskoj, kao i drugih izvora, osobito onih iz otomanske vladavine. Centar se treba posvetiti i proučavanju srednjovjekovnih kodeksa iz Južne Hrvatske te objavi knjiga i filmova povijesne i teološke tematike.

Svoju svrhu Centar postiže kroz nekoliko vrsta djelatnosti:

  • Individualni i grupni istraživački rad u domaćima i stranim arhivima, muzejima i knjižnicama.
  • Obrada i objava u izdavačkim nizovima epigrafičkih i diplomatičkih izvora nastalih u papinskoj kancelariji, te drugih izvora, osobito onih iz otomanske vladavine koji su od izuzetne važnosti za crkvenu povijest i teologiju Južne Hrvatske.
  • Interdisciplinarni istraživački rad na srednjovjekovnoj rukopisnoj baštini (kodeksima) Južne Hrvatske koja se nalaze u domaćim i stranim arhivima i knjižnicama.
  • Objava tiskanih i elektroničkih izdanja Centra povijesne i teološke tematike, koja su važna za povijest Katoličke crkve u Južnoj Hrvatskoj.
  • Snimanje dokumentarnih filmova povijesne i teološke tematike, koja su važna za povijest Katoličke crkve u Južnoj Hrvatskoj.
  • Organiziranje domaćih i međunarodnih seminara, ljetnih i zimskih škola te znanstvenih i stručnih skupova.
  • Suradnja s domaćim i međunarodnim visokoškolskim i istraživačkim institucijama i centrima, međunarodna razmjena istraživača, nastavnika i studenata te poticanje suradnje s gospodarstvenim sektorom.

Don Frane Bulić (Vranjic, 4. listopada 1846. – Zagreb, 29. srpnja 1934.) spada među najpriznatije Hrvate u domovini i svijetu. Bio je profesor i odgojitelj, prosvijetitelj, političar, konzervator, povjesničar, arheolog i epigrafičar. Bulić je, između ostalog, uspio istražiti najveći dio Salone i napisati brojne popularne i znanstvene radove.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime