Duh starih vremena ponovno je zaživio u Gornjim Poljicima. Zagrebačka udruga Val Kulture uz suradnju udruge Tvornica iz Dugog Rata organizirala je uprizorenje običaja te nošnji Gornjih i Donjih Poljica.

Zaselak Dolovi koji pripada selu Srijane u Gornjim Poljicima ponovno je oživio u duhu tradicije. Prela se vuna, oralo zemlju ralom, a u sumrak se preskakao Cvitnjak koji su preskakali svi poneseni energijom nekog davnog vremena.

– I ovaj projekt kao i svi dosadašnji projekti vezani za tradiciju Poljica, trebao bi upozoriti Poljičane na vrijednosti koje imaju. Uspjeli smo ostvariti suradnju s jednom udrugom iz Poljica koja također diše u istom smjeru kao i Val Kulture te se nadamo nastavku ove uspješne suradnje. Ovim putem bih se zahvalio prvenstveno dr. sc. Lidiji Bajuk na potpori i što nas je počastila svojim prisustvom u Dolovima kao i g. Ivanu Paviću koji nam je ustupio svoje gostoprimstvo.

Zahvaljujem se i OPG Šarić iz Trnbusa, obitelji Mudnić-Pulje na potpori u donacijama, KUD-ovima Dalmacija iz Dugog Rata te KUD Pleter iz Dugopolja na potrebnoj pomoći, svim asistentima te ljudima koji su stvarali ovu priču s nama, zahvaljujem se i predsjednici udruge Tvornica Ani Brničević, na gostoprimstvu i suorganizaciji ovoga projekta – kazao nam je predsjednik udruge Val Kulture Ivor Zidarić.

Dolovi su i ovaj put živjeli u nekom davnom duhu tradicije koji je završio simboličnim paljenjem obredne vatre Cvitnjaka.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime