Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

U OVOME JE UŽIVAO DIOKLECIJAN Carski ručak u trideset sljedova možete probati samo u Splitu

Tekst & foto: MATEA VIŠIĆ14. lipnja 2019. 21:37
Foto: Matea Višić
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Fosil sardine i inćuna, biskvit od šafrana, suprema od divljeg goluba i sladoled od dimljenog kozjeg mlijeka tek su dio serviranih sljedova Carskog ručka kojeg su gostima i novinarima pripremili restoran PortofinoSteak&Pasta&Seafood i Olja Martinić, a sve u povodu 40 godina UNESCO-ove zaštite Dioklecijanove palače.

Carski ručak obilježio je garum, a to je fermentirani riblji umak koji nastaje bakterijskom fermentacijom unutrašnjih organa ribe i koji je bio popularna delikatesa u vrijeme Rimskog Carstva.

Uspjeli rekonstruirati recept

Zahvaljujući ostacima ovoga umaka koji su pronađeni u amforama na nekoliko različitih lokacija, znanstvenici su uspjeli rekonstruirati recept.

Inače, za potrebe stanovnika carske palače garum se nekada proizvodio u splitskom akvatoriju dok su imućni zaljubljenici u hranu kupovali skupi garum proizveden u Italiji, Grčkoj ili pak u španjolskim tvornicama garuma.

855bed4d-d8f2-4e26-85ba-6a6ddd87f6bf
GALERIJA
Kliknite za pregled

– Da bi jelo skrenulo pozornost na važnost Dioklecijanove palače i restorana koji je u njenom srcu, odlučili smo napraviti jedan jelovnik koji se u svijetu može dobiti isključivo i samo u restoranima sa tri li više Michelinovih zvjezdica. Svaki pravi restoran mora proizvoditi svoj garum za sebe jer više ni ne postoje tvornice kao što je to nekada bilo – kazala je nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.

Ručak u trideset sljedova pripremila je ekipa na čelu sa šefom Markom Đurašinom, a sva doista posebna jela, kakva u gradu pod Marjanom nikada nisu bila pripremljena na ovakav način, dodatno su oplemenila vina Vinarije Hils.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Zimski program u Podstrani 2025. – Petrićevo pod šatorom
8
min
Zimski program u Podstrani 2025. – Petrićevo pod šatorom
Ako imate ovaj proizvod kod kuće, odmah ga bacite! Opasan je
19
min
Ako imate ovaj proizvod kod kuće, odmah ga bacite! Opasan je
Uhićen vjeroučitelj koji je širio lažne vijesti o napadu na časnu
21
min
Uhićen vjeroučitelj koji je širio lažne vijesti o napadu na časnu
Veliko otvorenje zimskog programa u Podstrani na Petrićevu
26
min
Veliko otvorenje zimskog programa u Podstrani na Petrićevu
Napreduju radovi na Trgu Rudina, Bilić najavio dovršetak za nekoliko mjeseci
46
min
Napreduju radovi na Trgu Rudina, Bilić najavio dovršetak za nekoliko mjeseci
NAJČITANIJE VIJESTI
  • FOTOGALERIJA Bageri uništili 2 tisuće godine staru antičku cestu u zaleđu Splita
    FOTOGALERIJA Bageri uništili 2 tisuće godine staru antičku cestu u zaleđu Splita
    10. prosinca 2025. 19:15
  • Na jugu Dalmacije bila je akcija. Sve žurne službe bile su na terenu, jedna osoba preminula
    Na jugu Dalmacije bila je akcija. Sve žurne službe bile su na terenu, jedna osoba preminula
    10. prosinca 2025. 17:55
  • Prometna nesreća na izlazu iz Splita. Sudar više osobnih vozila, promet se odvija otežano
    Prometna nesreća na izlazu iz Splita. Sudar više osobnih vozila, promet se odvija otežano
    10. prosinca 2025. 18:47
  • Uskoro će nestati struje u dijelovima Splita, Kaštela, Klisa, Omiša, Trogira i Sinja! Ako niste, pripremite se...
    Uskoro će nestati struje u dijelovima Splita, Kaštela, Klisa, Omiša, Trogira i Sinja! Ako niste, pripremite se...
    11. prosinca 2025. 07:45
  • Neobična svjetlost u ranim večernjim satima iznad dalmatinskih otoka: "Nekad su izrazito brza, kreću se lijevo-desno, potpuno čudno"
    Neobična svjetlost u ranim večernjim satima iznad dalmatinskih otoka: "Nekad su izrazito brza, kreću se lijevo-desno, potpuno čudno"
    10. prosinca 2025. 21:35
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.