Fosil sardine i inćuna, biskvit od šafrana, suprema od divljeg goluba i sladoled od dimljenog kozjeg mlijeka tek su dio serviranih sljedova Carskog ručka kojeg su gostima i novinarima pripremili restoran PortofinoSteak&Pasta&Seafood i Olja Martinić, a sve u povodu 40 godina UNESCO-ove zaštite Dioklecijanove palače.

Carski ručak obilježio je garum, a to je fermentirani riblji umak koji nastaje bakterijskom fermentacijom unutrašnjih organa ribe i koji je bio popularna delikatesa u vrijeme Rimskog Carstva.

Uspjeli rekonstruirati recept

Zahvaljujući ostacima ovoga umaka koji su pronađeni u amforama na nekoliko različitih lokacija, znanstvenici su uspjeli rekonstruirati recept.

Inače, za potrebe stanovnika carske palače garum se nekada proizvodio u splitskom akvatoriju dok su imućni zaljubljenici u hranu kupovali skupi garum proizveden u Italiji, Grčkoj ili pak u španjolskim tvornicama garuma.

– Da bi jelo skrenulo pozornost na važnost Dioklecijanove palače i restorana koji je u njenom srcu, odlučili smo napraviti jedan jelovnik koji se u svijetu može dobiti isključivo i samo u restoranima sa tri li više Michelinovih zvjezdica. Svaki pravi restoran mora proizvoditi svoj garum za sebe jer više ni ne postoje tvornice kao što je to nekada bilo – kazala je nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.

Ručak u trideset sljedova pripremila je ekipa na čelu sa šefom Markom Đurašinom, a sva doista posebna jela, kakva u gradu pod Marjanom nikada nisu bila pripremljena na ovakav način, dodatno su oplemenila vina Vinarije Hils.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime