U dva kilometra ulaže se 10 milijuna kuna: Podstrana će raditi biciklističku stazu uz rijeku Žrnovnicu i uz obalu

Ovim projektom predviđene biciklističke staze ne nalaze se neposredno uz prometnice te predstavljaju siguran oblik prometovanja

Projekt Morsko-riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana walk & bike“ ealizirat će se na zapadnom dijelu Općine Podstrana, a obuhvaća izgradnju nove biciklističke staze i šetnice na morskoj obali i opremanje pješačke i biciklističke staze uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice. Dionica ovog zahvata povezuje nekoliko naselja unutar Općine Podstrana te Podstranu s gradom Splitom što pridonosi razvoju i unaprjeđenju prometnih sustava prihvatljivih za okoliš te objedinjuje održivost, dostupnost i socijalnu uključenost kroz podizanje razine kvalitete prometnih usluga i usklađivanje prometnih potreba. Projekt je uvršten u Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Split za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) čiji je nositelj Grad Split.


Cilj projekta „Podstrana walk and bike“ je izgradnja biciklističke staze u dužini 363 m od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te opremanje biciklističke staze uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice u dužini 1.610 m čime će se izgraditi i opremiti u ukupnoj duljini 1,97 km.

Biciklistička staza dužine 363 m nalazi se na dionici od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te predstavlja dio kapitalnog projekta Općine Podstrana. Biciklistička staza izvodi se u profilu širine 2 m, čime je omogućen dvosmjerni promet biciklista na stazi. Projektnim rješenjem (zelene površine izvode se obostrano) osiguran je slobodni profil za kretanje biciklista tako da je ukupna širina profila 2.5 m. Projektom uređenja obalnog pojasa obuhvaćena je biciklistička staza, suvremena javna rasvjeta i dužobalna šetnica. Projektnim rješenjem definiran je kontakt dužobalne šetnice i stabilizirajućih pera koji, osim svoje osnovne funkcije, služe i kao nastavci obalne šetnice s pogledom na morske vizure. Otvaranjem vizura, projektiranjem jasnih i kontinuiranih biciklističkih i pješačkih pravaca te uvođenjem javnih sadržaja podiže se razina kvalitete života na ovom području te potiče korištenje prometnih rješenja prihvatljivih za okoliš. Zahvat obalne šetnice, širine 3.50 m, pruža se obalnim pojasom – pomorskim dobrom i to, na dijelu koji se uglavnom formira nasipanjem obalnog pojasa te formiranjem nove obalne crte. Dijelovi šetnice su i odmorišta u funkciji pješačkog i biciklističkog prometa. Izvode se kao dvije niše u paru. U svakoj niši je smještena urbana galanterija (klupa i koš za otpatke, a između niša je predviđeno stablo koje osigurava zasjenjenje odmorišta).

Danas če se u Podstrani održati konferencija za medije na kojoj će nositelj projekta objasniti osnove i cilj projekta “Podstrana walk and bike” te će se polemizirati o razvoju gospodarstva i turizma putem ovakvog i sličnih projekata uz pomoć nadležnih fondova EU-a.Prisutnima će se obratiti Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana, Božen Živaljić, predstavnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Općine Podstrana te predstavnik Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije dok će u panel diskusiji sudjelovati Zdravka Švenda, direktorica Turističke zajednice Općine Podstrana s Boženom Živaljićem, predstavnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Općine Podstrana te drugim akterima projekta “Podstrana walk and bike” kao i predstavnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Foto: Rade Popadić

Iako je bilo predviđeno da se projekt realizira već do kraja godine, novi predviđeni rok realizacije ovog projekta je kraj 2020. Ukupan iznos projekta je 10.007.479,41 kn, od čega se EU fondovima planira financirati 8.506.357,49 kn.  • Ruta 1 “Perun” dužine 16 km s podlogom od makadama i asfalta (Strožanac-Perun-Strožanac),
  • Ruta 2 “Zmijski kamen” dužine 19km s podlogom od makadama, asfalta i šljunka (Strožanac-Mutogras-Perun-Strožanac),
  • Ruta 3 “Gornja Podstrana” dužine 12 km s podlogom od makadama i asfalta (Strožanac-Sv. Martin-Gornja Podstrana-Strožanac) i
  • Ruta 4 “Poljički krug” dužine 41 km u potpunosti je asfaltirana cesta (Strožanac-Perun-Srinjine-Tugare-Naklice-Gata-Strožanac).
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime