Tri upitne zamjenice na listi hrvatske nematerijalne baštine

Zlatne formule hrvatskog jezika ča, kaj, što’ na listi hrvatske nematerijalne kulturne baštine


Kako prenosi HRT, nakon više od 35 godina autorstva i promicanja ‘Zlatne formule hrvatskog jezika ča, kaj, što’ Ministarstvo kulture taj je projekt stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine.


Tri upitne zamjenice ne stoje same za sebe, nego svaka od njih pokriva cijelo narječje hrvatskoga jezika za koje je karakteristična.

Autor projekta, književnik i diplomat Drago Štambuk, koji zlatnu formulu njeguje kroz manifestaciju Croatia rediviva u Selcima na Braču, sjajnu je vijest komentirao iz Teherana gdje se nalazi kao veleposlanik RH u Iranu.

– Od rane mladosti osjećam taj red između čakavskog, kajkavskog i štokavskog tako da mi se zapravo javila potreba da na neki način ujedinim hrvatske jezične idiome i integriram Hrvatsku, ne samo jezično, nego i kulturološki, pa i politički. Hrvatska je previše i složena i razjedinjena zemlja, a ovo je jedna vrsta smirujućeg, ravnotežnog odnosa koji stavlja sve na svoje mjesto, poručio je Štambuk za HRT najavljujući posebno svečano, jubilarno 30. izdanje Croatia Redivive u kolovozu iduće godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime