Treba biti oprezan sa sredstvima za dezinfekciju ruku

Od pojave pandemije koronavirusa građane se potiče na redovitu dezinfekciju ruku kako bi se zaštitili od virusa, no podaci pokazuju da su ova sredstva posebno opasna za djecu. Sve više djece dolazi u bolnicu jer im je dezinfekcijsko sredstvo završilo u očima.


U radu objavljenom u časopisu JAMA Ophthalmology, istraživači su koristili podatke iz francuskog Centra za kontrolu trovanja (PCC) te su uočili sedmerostruki porast izvješća o djeci kojoj je dezinfekcijsko sredstvo završilo u očima, piše N1.


U pedijatrijskoj bazi podataka navode se na koji način su oči došle u doticaj s nekom kemikalijom, a u 2019. godini samo 1,3% takvih incidenata bilo je povezano sa sredstvima za dezinfekciju. U 2020. godini udio incidenata povezanih s dezinfekcijskim sredstvima iznosio je 9,9%.

Tijekom 2019. godine samo jedno dijete u Francuskoj trebalo je hospitalizaciju zbog toga što mu je dezinfekcijsko sredstvo završilo u očima, a 2020. godine hospitalizirano je 16 djece zbog ove vrste kemijske izloženosti.

Sredstvo za dezinfekciju ruku toliko je jako za oči jer sadrži visoke koncentracije alkohola, obično u obliku etanola, koji može ubiti određene stanice rožnice, napisali su istraživači. Djeca bi mogla biti posebno ranjiva jer stoje na izravnoj visini od raspršivača zbog čega im dezinficijens može otići u oči. Osim toga, neka djeca nesvjesno trljaju oči nakon što su dezinficijens nanijeli na ruke.

Istraživači su otkrili da najveći rizik za djecu mogu predstavljati dozatori na javnim mjestima koji su najčešće postavljeni na razini očiju u djece, prenosi Live Science. Udio djece kod koje je dezinficijens završio u očima, a koja su s dozatorima imala kontakt na javnim mjestima porastao je od svibnja do kolovoza 2020. godine sa 16,4% na 52,4%.

Posljedice

U izvješću se navodi i slučaj dvoje djece u Indiji kojima je dezinficijens završio u očima zbog čega su završila u bolnici s teškim bolovima. Kod jedne četverogodišnjakinje, nakon kontakta s dezinficijensom, kapak je otekao, a svjetlo je bilo nepodnošljivo. Oštećeno je i unutarnje tkivo kapka i rožnice. No oko joj je zacijelilo nakon što je danima koristila fiziološku otopinu i kapi za oči.Petogodišnji dječak u bolnici je završio samo sat vremena nakon izlaganja dezinficijensu, a imao je oštećenja na unutarnjoj sluznici. No, također se oporavio nakon ispiranja fiziološkom otopinom i korištenja kapi za oči tijekom nekoliko dana.

No, kod neke djece posljedice su bile još ozbiljnije. Prema bazi podataka u Francuskoj, dvoje djece trebalo je transplantaciju tkiva u rožnici kako bi im oči pravilno zacijelile.Kako bi se izbjegli ovi problemi, istraživači savjetuju da djeca održavaju higijenu ruku samo korištenjem vode i sapuna. Roditelji bi svakako trebali djecu uputiti kako ispravno koristiti dezinficijense, osobito na javnim mjestima.

Što ako dezinficijens uđe u oči?

Nekoliko je koraka odmah potrebno poduzeti ako dezinficijens završi u očima djeteta:

  • Nemojte djetetu dopustiti da trlja oči. To treba obvezno izbjegavati jer trljanje očiju u ovom slučaju može samo pogoršati situaciju.
  • Oko ispirite toplom vodom oko 10 minuta. Ako je moguće, neka drže glave ispod slavine kako bi im voda mogla curiti u oči i van, ispirući sredstvo za dezinfekciju.
  • Ako se peckanje u očima nastavi ili ako im se vid promijeni, obratite se svom liječniku što je prije moguće. Ako ne možete stupiti u kontakt s liječnikom, idite na hitni prijem.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime