Nije lako svaki dan osmisliti što skuhati za svoje ukućane. Složit će se s tim svaka domaćica. No, zato i postoje kuharice - da pronađemo inspiraciju. Zahvaljujući modernim tehnologijama, na društvenim mrežama možemo svakodnevno pronalaziti nove zanimljive recepte, bilo da se radi o receptima za slana ili slatka jela. Ideja u bespućima interneta ima napretek, samo treba malo dobre volje, ali i želje za isprobavanjem nečeg novog.
Nama je na društvenim mrežama za oko zapeo profil Splićanke Tonke Petričević. Ekonomistica po struci svoju je ljubav prema kuhanju i pravljenju slastica odlučila predstaviti široj javnosti. Kuha razna jela, spravlja predivne slastice, stoga ne čudi što je interes za njezinim profilima velik - broj pratitelja iz dana u dan raste.
Zanimalo nas je kako je uopće došla na ideju da svoju ljubav prema kuhanju stavi na društvene mreže gdje njezini profili imaju zanimljivo ime - Tonka, reci ručak.
"Profil je nastao sasvim slučajno. Prvo je nastao Facebook profil, iz želje da objedinim sve recepte koji su mi zanimljivi, da ih imam sve na jednom mjestu. Prije bih imala teke, ali to se sve može izgubiti. Ovako ih imam na jednom mjestu, a kako sam uvijek voljela fotografiju - došlo mi je prirodno otvoriti Facebook profil. Kad sam vidjela da mi to ide, da i dalje imam inspiraciju, da mi je drago kuhati i spremati i fotografirati, otvorila sam kasnije i Instagram profil gdje sada objavljujem češće nego na Facebooku", kaže nam Tonka.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Na Instagramu je prati više od 20 tisuća ljudi, na Facebooku nešto manje od deset tisuća.
"Nisam se nadala tolikom broju pratitelja. Ljudi bi me, kad bi bili na nekom druženju, ili na poslu, pitali da im dam neki recept. Tako da mi je bila želja to imati na jednom mjestu, ali ovome se nisam nadala. Imala sam svoj privatan Instagram profil. Nisam često bila na njemu, ali vuklo me sve više i više. Sad objavljujem jednom tjedno i drago mi je kako raste taj broj pratitelja“, otkriva nam simpatična Tonka koja inače radi na splitskom Sveučilištu, na provedbi EU projekata.
Što joj je najdraže kuhati?
"Slatki dio se može bolje prezentirati i ljudima je atraktivniji. Zapravo tu mogu dati pažnju detaljima i ukrasima, ali kako se stranica zove Tonka, reci ručak ima dosta recepata za ručkove koji su obično lagani, kremasti. Uvijek mi je drago nešto sa tjesteninom raditi, sa puno sira. Nemam neki konkretan recept za izdvojiti, ali najdraži su mi nekakvi složenci i tjestenine“, otkriva nam.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Nije lako ekipi sa društvenih mreža fotografirati svoja jela. Mnogi "opale" i više desetaka fotografija da bi sve izgledalo baš kako su zamislili. U tom slučaju, ručak se često – ohladi. No, kod Tonke to nije slučaj.
"S tortama je puno lakše. Izreže se i ima se vremena za pripremiti ukrase sa strane. A kad je ručak u pitanju - ne pustim da se ohladi, u par minuta odradim pa kako ispadne“, otkriva nam.
Zanimalo nas je i što ljudi najviše vole, koja jela s njenog profila su im najdraža.
"Mislim da vole slastice, nešto što je jednostavno za pripremu. Ima nekoliki recepata na mom profilu koji su malo kompliciraniji, sve drugo je jednostavno. Najdraže mi je kad čujem reakcije ljudi koji ne vole kuhati pa kažu da su počeli ili da su nešto napravili, da su zadovoljni kako im je ispalo. To me dosta motivira.
Najviše reakcija ima na torte, kremaste kolače, cheesecake, neke torte bez pečenja, nešto što ne zahtijeva baš puno truda. Također su zanimljive sezonske namirnice, ručkovi u kojima ima puno sira, posebno kad je neki video gdje se sir razvlači. To ima dosta dobre reakcije, ali zapravo najviše reakcija imaju torte“, kaže nam Tonka.
A što Tonka voli jesti?
"Najčešće je to tjestenina. Jako volim sezonske namirnice. Uvijek mi je draža slana hrana. Tjestenina bolognese, kremasta tjestenina - s gljivama, mesom, sa puno sira, to su mi najdraža jela. Također volim musaku, lasagne... Što se tiče slastica, volim sve sa jabukama i vanilijom, a dobri stari štrudel od jabuka mi je najdraži", otkriva nam.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Otkud stiže inspiracija
Nije lako stalno pronalaziti inspiraciju, no čini se da Tonki to nije problem.
"Kombinacija je svega, ima dosta recepata bakine kuhinje, tradicionalnijih recepata koje smo svi u djetinjstvu jeli. Što se tiče ručkova - to je sve iz glave i odoka. Kad pišem neki recept moram se dobro potruditi da znam napisati sve. A kada su kolači u pitanju, to je nekad kombinacija mojih recepata, nekad kombinacija mojih kolegica s Instagrama. Na IG je puno tih recepata i kad ste u tome - još vam ih se više nudi. Svaki dan spremim nekoliko objava, isprobam ih kasnije. Uglavnom budem zadovoljna", priča nam Tonka koja inače sa svojim pratiteljima često dijeli slike s putovanja.
"Obožavam putovati i otkivati nove destinacije. Najdraže su mi europske zemlje, s naglaskom na Mediteran. Puno puta sam bila u Italiji i definitivno mi je talijanska hrana broj jedan. Kad god sam na nekom putovanju, najdraže mi je isprobati lokalne specijalitete. Stvarno ne idem po fast foodovima - volim isprobati sve lokalno. Često kao suvenir ponesem nekakav začin ili neko jelo koje se može kasnije pripremiti. To isprobavam i volim stvarno po povratku rekreirati neko jelo. Na profilu se može naći i dosta internacionalnih recepata, puno talijanskih jer sam obožavatelj talijanske kuhinje", kaže nam dalje sugovornica.
Reakcije na Tonkine recepte su odlične, a sve što stavi u objavu prvo sama proba.
"Ukućani prvi probaju, a probam i ja. Sve je provjereno, nije da tek tako stavim recept. Vidim i reakcije drugih ljudi, kolega s posla, prijatelja, obitelji… Stojim iza svih recepata, ja sam ih probala i jela", govori nam.
A koriste li prijatelji ljubav prema kolačima?
"Jesu. Ne bavim se komercijalno tim poslom - ovo mi je hobi, ali kada su prijatelji u pitanju, neke prigode, rođendani, pirevi, napravim neku tortu".
Razmišlja li o nekom od kulinarskih showova koji se svako malo prikazuju na tv-u?
"Ima ljudi koji me nagovaraju, ali meni je kuhanje opuštanje i ne bih voljela raditi pod nekim presingom. Mislim da bih se izgubila u tome. Možda jednom u budućnosti, trenutno nisam zainteresirana i ne gledam te emisije. Nekada davno jesam, a sada ako mi se gleda, gledam 24 kitchen ili gledam putopise koji spajaju recepte i hranu. Inače, omiljeni kuhar mi je Jamie Oliver. On mi je broj jedan, iako ima manje poznatih kuhara koje pratim na 24 kitchen. I na IG ima odličnih profila sa dosta videa koja uživam gledati", otkriva nam.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Uz profile na Facebooku i Instagramu, sigurno se dosta vremena provede na društvenim mrežama.
"Bitno mi je odgovoriti na svaki komentar, na svaku poruku, posebno sada kada su krenule neke suradnje sa brendovima. Volim podijeliti znanje, ali i od drugih profila pogledati, naučiti nešto novo. Kontroliram se koliko mogu, neke dane manje, druge više provedem na društvenim mrežama. Sve je to u granicama normale, ipak mi je ovo hobi, kad mi se da odem na IG, ako mi se ne da – ne odem", kaže nam.
Upitali smo je i čime se bavi u slobodno vrijeme.
"Slobodno vrijeme najviše koristim za putovanja i kuhinju, to mi je sasvim dovoljno za sada. Oduvijek volim ukrašavati, a IG profil mi je spojio ljubav prema fotografiji, prema ukrašavanju i prema kuhanju", otkriva nam.
Moramo kazati da je ime profila zanimljivo i zvučno.
"Nastalo je spontano, dok sam bila na plaži, cvrčak se čuo… Trebala sam otvoriti profil, znala sam da ću ga otvoriti, ali nikako smisliti ime i tako sam se sjetila pjesme Tonka reci cvrčak i to mi je palo na pamet", otkriva nam za kraj Tonka koja je počela i suradnju s nekim brendovima, uglavnom je riječ o OPG-ovima, ali i nekim poznatijim firmama.