DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
  • Vijesti
    • Svijet
    • Hrvatska
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Ulicama moga grada
    • Životinjski kutak
    • Fotografi Dalmacije
    • Vijađ
    • Agronomija, stočarstvo i ribolov
    • Dvi-tri riči
    • Dalmacija Danas LIVE
    • #TvojeMisto
    • UNIST
  • Kolumne
    • DARIJA BUJAS
    • GORAN PELAIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • LUKA KANAET - Sličice Pričaju
    • MARIJA BOBAN
    • MARKO HERMAN
    • MLADEN SMOLJANOVIĆ
    • VEDRANA ILIĆ
    • ŽANA PAVLOVIĆ
    • ŽELJAN RAKELA
    • ŽELJKA ROJE
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
Aktualno
  • "GDJE JE NESTALO MORE?" Prirodni fenomen u Stobreču iznova iznenadio šetače
  • NOVI POTRES POGODIO GRČKU Evo detalja
  • KAŠTELA - SEDAM BISERA MEDITERANA Objavljen dvojezični audio vodič o Kaštelima
  • OBILAZAK LOKACIJE NOVOG DOMA ZA UMIROVLJENIKE Župan Boban: "Nadamo da će ovo biti jedan od onih projekata koji će proći"
  • KORONA BROJKE 16 pacijenata na respiratoru, preminule 3 osobe
  • OGLASIO SE I DORH Otvorena istraga protiv jednog mladića zbog napada na Platku
  • DUGO SE ČEKALO NA OVAJ DAN Od danas u funkciji semafor na cesti između Splita i Podstrane
  • POZITIVAN NA DOPING-TESTU Vušković prošao poligraf u Engleskoj, ali...
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp Twitter
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    1. Split
    2. Obala
    3. Zagora
    4. Otoci
    5. Marjan
    6. Naši ljudi
    7. Štorije
    8. Sve
    panel diskusija

    DOĐITE NA PANEL DISKUSIJU 'Press club – Europska godina vještina'

    Objavljeno prije 2 sata

    PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA U SPLITU Iz Grada mole na dodatan oprez zbog radova

    Objavljeno prije 4 sata
    Influencerica Barbara Vesanovic   Gas  ic   i uc  enici   fotografirao Branimir Dz  aja

    Poznata influencerica priredila kviz splitskim mališanima: Pokazali su zavidno znanje o otpadu

    Ponedjeljak, 6.02.2023, 21:51
    BeFunky collage  26

    PUST JE MOJ GRAD Hladnoća Splićane strpala u kuću, grad je sablasno prazan - Nema ni pasa!

    Ponedjeljak, 6.02.2023, 20:10

    KAŠTELA - SEDAM BISERA MEDITERANA Objavljen dvojezični audio vodič o Kaštelima

    Objavljeno prije 41 minuta
    semafor zrnovnica strozanac

    DUGO SE ČEKALO NA OVAJ DAN Od danas u funkciji semafor na cesti između Splita i Podstrane

    Objavljeno prije 1 sat

    IZGRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA I NOVOG KULTURNOG CENTRA BLIŽI SE KRAJU Gradonačelnik Kaštela zadovoljan, a razloga za zadovoljstvo imaju i građani

    Objavljeno prije 2 sata

    VOZAČI, OPREZ! Radovi na cestama, oštećenja, odroni,... neke ceste su i zatvorene!

    Objavljeno prije 4 sata
    sinj mrak struja tvrdjava gospa  4

    PRIPREMITE SE NA VRIJEME! Dio Zagore sutra će biti bez struje

    Ponedjeljak, 6.02.2023, 18:47
    dvd trilj

    NESREĆA U ZAGORI Jedna osoba stradala u šetnji. Spasili je vatrogasci

    Nedjelja, 5.02.2023, 20:45

    VAŽNA OBAVIJEST Dio Zagore će sutra ostati bez struje

    Nedjelja, 5.02.2023, 15:40
    rudske mackare  4

    (FOTO) Više od 100 sudionika: Održane tradicionalne Rudske mačkare

    Nedjelja, 5.02.2023, 13:11
    kuca od 5 dolori mario puratic1

    'KUĆA OD 5 DOLORI' Na Braču počela izgradnja Interpretacijskog centra ribarstva posvećenog jednom od najvećih hrvatskih izumitelja

    Objavljeno prije 2 sata

    POMORSKI PROMET UGROŽEN Katamaranske i trajektne linije u prekidu. Donosimo detalje

    Ponedjeljak, 6.02.2023, 20:19

    BRAČ U OGROMNOJ ŽALOSTI Preminula poznata novinarka i omiljena profesorica

    Ponedjeljak, 6.02.2023, 18:42
    24266936

    PA JEL OVO MOGUĆE? Orkanska bura izazvala neviđene nerede: 'Letjele' su i jedrilice. Jel' je netko traži?

    Ponedjeljak, 6.02.2023, 17:55
    zastava marjan  1

    VIŠE NIJE CRVEN, BIJELI, PLAVI Ovo je ostalo od hrvatske zastave na Marjanu

    Nedjelja, 5.02.2023, 14:24
    bura stabla marjan steta  3

    POLOMLJENA STABLA NA MARJANU Urlić: "Dogodilo se kako se i očekivalo, uvijek dođe na naplatu"

    Nedjelja, 5.02.2023, 10:16

    POVIJESNI DAN ZA MARJAN Zadnje organizirano pošumljavanje je bilo prije 63 godine!

    Četvrtak, 12.01.2023, 22:33

    VELIKE PROMJENE NA SPLITSKOM MARJANU Započela sadnja i uređenje Park šume: "Ovo je početak sustavne brige..."

    Četvrtak, 12.01.2023, 12:04
    zarko jukic magare

    ZA NAJPOZNATIJI NARODNI LIJEK I DO 80 EURA PO LITRI? Potražnja je velika unatoč cijeni: "Ovo je broj jedan u jačanju imuniteta"

    Petak, 3.02.2023, 11:03
    gena

    SVJETSKO ODIJELO S HRVATSKOM DUŠOM UVRŠTENO U NEMATERIJALNU BAŠTINU Boris Burić GENA: "Cili svit radi odijela, jedino ja radim odijela koja imaju dušu"

    Četvrtak, 2.02.2023, 11:40

    REVOLUCIONARNO OTKRIĆE IZ SPLITA Google je dobio ozbiljnu konkurenciju, ovaj alat će se koristiti diljem svijeta: "Bez ljudi je ništa"

    Nedjelja, 29.01.2023, 8:47

    OVA DVA MLADIĆA SU PRONAŠLA NOVI ŽIVOT Posjetili smo Zajednicu Cenacolo: "Kada vidiš obitelj prvi put, shvatiš da sve ide naprijed"

    Nedjelja, 25.12.2022, 9:58
    kolaz 5  1   53

    VRT IZ SNOVA U KAŠTELIMA Andrija uzgaja bonsaie, čudesni su: "Trebale su mi godine da naučim pronaći dobar materijal"

    Subota, 4.02.2023, 8:43
    upoznavanje srodne duse

    PRVI SPLITSKI KLUB ZA UPOZNAVANJE Ovo je prilika da uživo upoznate ljubav svog života: Odvažite se i prijavite

    Nedjelja, 30.01.2022, 9:06

    POSLJEDNJI ANTIKVARIJAT U GRADU Sudbina Nostrimusa je na vagi, Grad o njoj odlučuje. Vlasnica strahuje da će Splićani izgubiti posljednju književnu oazu!

    Subota, 28.01.2023, 17:00

    JEDINSTVENI NAKIT KOJI JE ZALUDIO SPLIĆANE Autentičan i inovativan: Talentirana dizajnerica iz Kaštela izrađuje nakit od patentnih zatvarača

    Petak, 27.01.2023, 18:00

    KAŠTELA - SEDAM BISERA MEDITERANA Objavljen dvojezični audio vodič o Kaštelima

    Objavljeno prije 41 minuta
    semafor zrnovnica strozanac

    DUGO SE ČEKALO NA OVAJ DAN Od danas u funkciji semafor na cesti između Splita i Podstrane

    Objavljeno prije 1 sat
    panel diskusija

    DOĐITE NA PANEL DISKUSIJU 'Press club – Europska godina vještina'

    Objavljeno prije 2 sata

    IZGRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA I NOVOG KULTURNOG CENTRA BLIŽI SE KRAJU Gradonačelnik Kaštela zadovoljan, a razloga za zadovoljstvo imaju i građani

    Objavljeno prije 2 sata
  • Vijesti
    • Svijet
    • Hrvatska
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Ulicama moga grada
    • Životinjski kutak
    • Fotografi Dalmacije
    • Vijađ
    • Agronomija, stočarstvo i ribolov
    • Dvi-tri riči
    • Dalmacija Danas LIVE
    • #TvojeMisto
    • UNIST
  • Kolumne
    • DARIJA BUJAS
    • GORAN PELAIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • LUKA KANAET - Sličice Pričaju
    • MARIJA BOBAN
    • MARKO HERMAN
    • MLADEN SMOLJANOVIĆ
    • VEDRANA ILIĆ
    • ŽANA PAVLOVIĆ
    • ŽELJAN RAKELA
    • ŽELJKA ROJE
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

TONKA, RECI RUČAK Splićanka na društvenim mrežama objavljuje zanimljive recepte: "Instagram profil mi je spojio ljubav prema fotografiji, ukrašavanju i prema kuhanju"

Tonku Petričević prati velik broj ljudi na društvenim mrežama gdje objavljuje razne recepte za slana, ali i slatka jela
Autor TONKA ĆURIN / Foto: InstagramUtorak, 24.01.2023, 9:12
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nije lako svaki dan osmisliti što skuhati za svoje ukućane. Složit će se s tim svaka domaćica. No, zato i postoje kuharice - da pronađemo inspiraciju. Zahvaljujući modernim tehnologijama, na društvenim mrežama možemo svakodnevno pronalaziti nove zanimljive recepte, bilo da se radi o receptima za slana ili slatka jela. Ideja u bespućima interneta ima napretek, samo treba malo dobre volje, ali i želje za isprobavanjem nečeg novog.
Nama je na društvenim mrežama za oko zapeo profil Splićanke Tonke Petričević. Ekonomistica po struci svoju je ljubav prema kuhanju i pravljenju slastica odlučila predstaviti široj javnosti. Kuha razna jela, spravlja predivne slastice, stoga ne čudi što je interes za njezinim profilima velik - broj pratitelja iz dana u dan raste.
Zanimalo nas je kako je uopće došla na ideju da svoju ljubav prema kuhanju stavi na društvene mreže gdje njezini profili imaju zanimljivo ime - Tonka, reci ručak.

"Profil je nastao sasvim slučajno. Prvo je nastao Facebook profil, iz želje da objedinim sve recepte koji su mi zanimljivi, da ih imam sve na jednom mjestu. Prije bih imala teke, ali to se sve može izgubiti. Ovako ih imam na jednom mjestu, a kako sam uvijek voljela fotografiju - došlo mi je prirodno otvoriti Facebook profil. Kad sam vidjela da mi to ide, da i dalje imam inspiraciju, da mi je drago kuhati i spremati i fotografirati, otvorila sam kasnije i Instagram profil gdje sada objavljujem češće nego na Facebooku", kaže nam Tonka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tonka, reci ručak (@tonkarecirucak)

Na Instagramu je prati više od 20 tisuća ljudi, na Facebooku nešto manje od deset tisuća.

"Nisam se nadala tolikom broju pratitelja. Ljudi bi me, kad bi bili na nekom druženju, ili na poslu, pitali da im dam neki recept. Tako da mi je bila želja to imati na jednom mjestu, ali ovome se nisam nadala. Imala sam svoj privatan Instagram profil. Nisam često bila na njemu, ali vuklo me sve više i više. Sad objavljujem jednom tjedno i drago mi je kako raste taj broj pratitelja“, otkriva nam simpatična Tonka koja inače radi na splitskom Sveučilištu, na provedbi EU projekata.

Što joj je najdraže kuhati?

"Slatki dio se može bolje prezentirati i ljudima je atraktivniji. Zapravo tu mogu dati pažnju detaljima i ukrasima, ali kako se stranica zove Tonka, reci ručak ima dosta recepata za ručkove koji su obično lagani, kremasti. Uvijek mi je drago nešto sa tjesteninom raditi, sa puno sira. Nemam neki konkretan recept za izdvojiti, ali najdraži su mi nekakvi složenci i tjestenine“, otkriva nam.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tonka, reci ručak (@tonkarecirucak)

Nije lako ekipi sa društvenih mreža fotografirati svoja jela. Mnogi "opale" i više desetaka fotografija da bi sve izgledalo baš kako su zamislili. U tom slučaju, ručak se često – ohladi. No, kod Tonke to nije slučaj.

"S tortama je puno lakše. Izreže se i ima se vremena za pripremiti ukrase sa strane. A kad je ručak u pitanju - ne pustim da se ohladi, u par minuta odradim pa kako ispadne“, otkriva nam.

Zanimalo nas je i što ljudi najviše vole, koja jela s njenog profila su im najdraža.

"Mislim da vole slastice, nešto što je jednostavno za pripremu. Ima nekoliki recepata na mom profilu koji su malo kompliciraniji, sve drugo je jednostavno. Najdraže mi je kad čujem reakcije ljudi koji ne vole kuhati pa kažu da su počeli ili da su nešto napravili, da su zadovoljni kako im je ispalo. To me dosta motivira.

Najviše reakcija ima na torte, kremaste kolače, cheesecake, neke torte bez pečenja, nešto što ne zahtijeva baš puno truda. Također su zanimljive sezonske namirnice, ručkovi u kojima ima puno sira, posebno kad je neki video gdje se sir razvlači. To ima dosta dobre reakcije, ali zapravo najviše reakcija imaju torte“, kaže nam Tonka.

A što Tonka voli jesti?

"Najčešće je to tjestenina. Jako volim sezonske namirnice. Uvijek mi je draža slana hrana. Tjestenina bolognese, kremasta tjestenina - s gljivama, mesom, sa puno sira, to su mi najdraža jela. Također volim musaku, lasagne... Što se tiče slastica, volim sve sa jabukama i vanilijom, a dobri stari štrudel od jabuka mi je najdraži", otkriva nam.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tonka, reci ručak (@tonkarecirucak)

Otkud stiže inspiracija

Nije lako stalno pronalaziti inspiraciju, no čini se da Tonki to nije problem.

"Kombinacija je svega, ima dosta recepata bakine kuhinje, tradicionalnijih recepata koje smo svi u djetinjstvu jeli. Što se tiče ručkova - to je sve iz glave i odoka. Kad pišem neki recept moram se dobro potruditi da znam napisati sve. A kada su kolači u pitanju, to je nekad kombinacija mojih recepata, nekad kombinacija mojih kolegica s Instagrama. Na IG je puno tih recepata i kad ste u tome - još vam ih se više nudi. Svaki dan spremim nekoliko objava, isprobam ih kasnije. Uglavnom budem zadovoljna", priča nam Tonka koja inače sa svojim pratiteljima često dijeli slike s putovanja.

"Obožavam putovati i otkivati nove destinacije. Najdraže su mi europske zemlje, s naglaskom na Mediteran. Puno puta sam bila u Italiji i definitivno mi je talijanska hrana broj jedan. Kad god sam na nekom putovanju, najdraže mi je isprobati lokalne specijalitete. Stvarno ne idem po fast foodovima - volim isprobati sve lokalno. Često kao suvenir ponesem nekakav začin ili neko jelo koje se može kasnije pripremiti. To isprobavam i volim stvarno po povratku rekreirati neko jelo. Na profilu se može naći i dosta internacionalnih recepata, puno talijanskih jer sam obožavatelj talijanske kuhinje", kaže nam dalje sugovornica.

Reakcije na Tonkine recepte su odlične, a sve što stavi u objavu prvo sama proba.

"Ukućani prvi probaju, a probam i ja. Sve je provjereno, nije da tek tako stavim recept. Vidim i reakcije drugih ljudi, kolega s posla, prijatelja, obitelji… Stojim iza svih recepata, ja sam ih probala i jela", govori nam.

A koriste li prijatelji ljubav prema kolačima?

"Jesu. Ne bavim se komercijalno tim poslom - ovo mi je hobi, ali kada su prijatelji u pitanju, neke prigode, rođendani, pirevi, napravim neku tortu".

Razmišlja li o nekom od kulinarskih showova koji se svako malo prikazuju na tv-u?

"Ima ljudi koji me nagovaraju, ali meni je kuhanje opuštanje i ne bih voljela raditi pod nekim presingom. Mislim da bih se izgubila u tome. Možda jednom u budućnosti, trenutno nisam zainteresirana i ne gledam te emisije. Nekada davno jesam, a sada ako mi se gleda, gledam 24 kitchen ili gledam putopise koji spajaju recepte i hranu. Inače, omiljeni kuhar mi je Jamie Oliver. On mi je broj jedan, iako ima manje poznatih kuhara koje pratim na 24 kitchen. I na IG ima odličnih profila sa dosta videa koja uživam gledati", otkriva nam.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tonka, reci ručak (@tonkarecirucak)

Uz profile na Facebooku i Instagramu, sigurno se dosta vremena provede na društvenim mrežama.

"Bitno mi je odgovoriti na svaki komentar, na svaku poruku, posebno sada kada su krenule neke suradnje sa brendovima. Volim podijeliti znanje, ali i od drugih profila pogledati, naučiti nešto novo. Kontroliram se koliko mogu, neke dane manje, druge više provedem na društvenim mrežama. Sve je to u granicama normale, ipak mi je ovo hobi, kad mi se da odem na IG, ako mi se ne da – ne odem", kaže nam.

Upitali smo je i čime se bavi u slobodno vrijeme.

"Slobodno vrijeme najviše koristim za putovanja i kuhinju, to mi je sasvim dovoljno za sada. Oduvijek volim ukrašavati, a IG profil mi je spojio ljubav prema fotografiji, prema ukrašavanju i prema kuhanju", otkriva nam.

Moramo kazati da je ime profila zanimljivo i zvučno.

"Nastalo je spontano, dok sam bila na plaži, cvrčak se čuo… Trebala sam otvoriti profil, znala sam da ću ga otvoriti, ali nikako smisliti ime i tako sam se sjetila pjesme Tonka reci cvrčak i to mi je palo na pamet", otkriva nam za kraj Tonka koja je počela i suradnju s nekim brendovima, uglavnom je riječ o OPG-ovima, ali i nekim poznatijim firmama.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
67
Haha
1
Nice
10
What?
2
Laž
2
Sad
2
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
Dojavi vijest
NAJČITANIJE VIJESTI
  • prometna
    VIDEO Užasni prizori s mjesta nesreće na Kili: "Muko Božja, šta je ovo?!"
  • HOROR Ispod ruševina pronađen poznati turski golman, supruga mu je preživjela
  • hladnoca
    VRHUNAC STUDENI Minusi okovali veći dio Dalmacije, na Mosoru osjet hladnoće -25°C! Hoćemo li se smrzavati cijeli tjedan?
  • policija lovrinacka
    NESREĆA U SPLITU Auto izletio s ceste. Jedna osoba ozlijeđena, cesta je zatvorena
  • javna tribina zrvanj pos
    BURNO U ŽRNOVNICI NA SKUPU GRAĐANA Stigli Puljak, Ivošević, Pauk... Najava POS-a s 4.000 stanovnika Žrnovčanima upalila alarm: "Neće biti gradnje bez infrastrukture"
NAJNOVIJE VIJESTI
  • stobrec"GDJE JE NESTALO MORE?" Prirodni fenomen u Stobreču iznova iznenadio šetače
    Objavljeno prije 9 minuta
  • grcka potres 7 1NOVI POTRES POGODIO GRČKU Evo detalja
    Objavljeno prije 27 minuta
  • KAŠTELA - SEDAM BISERA MEDITERANA Objavljen dvojezični audio vodič o Kaštelima
    Objavljeno prije 41 minuta
  • zupan boban vrgorac dom mile hercegOBILAZAK LOKACIJE NOVOG DOMA ZA UMIROVLJENIKE Župan Boban: "Nadamo da će ovo biti jedan od onih projekata koji će proći"
    Objavljeno prije 50 minuta
  • KORONA BROJKE 16 pacijenata na respiratoru, preminule 3 osobe
    Objavljeno prije 55 minuta
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp Twitter
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
© 2023 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.

Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Dalmacija Danas d.o.o. obrađuje odnosno prikuplja prilikom posjeta našoj internet stranici.
Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

DALMACIJA DANAS
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.