Članstvo Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon” – ISHA Split već šesti put zaredom volontira i aktivno sudjeluje u Noći muzeja, a ove godine aktivnosti udruge će se nastaviti i tijekom idućeg tjedna. Tako je tema 15. Noći muzeja, koja će se večeras održati u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, a volonterke i volonteri Udruge “Toma Arhiđakon” i ovaj će put biti na usluzi posjetiteljima splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

Od 18:00 sati aktivno će sudjelovati u obilasku postava muzejske izložbe prigodno odjeveni u ranosrednjovjekovne odore povijesne postrojbe “Praetoriani Croatorum”.

Uz događanja u Splitu, program 15. Noći muzeja uz projekt “Regnum Croatorum” odnosno povijesnu postrojbu “Praetoriani Croatorum” bit će organiziran i na tvrđavi Klis, točnije u obnovljenom Kneževom dvoru (Providurov stan). Uključit će prezentaciju planiranih aktivnosti oživljene povijesti starohrvatskog doba tijekom 2020. godine uz prethodno predavanje: “Regia Croatorum – prva stoljeća Hrvata na tlu Europe u svjetlu novijih etimoloških tumačenja hrvatskog imena” (Mate Božić). Izlaganje i prezentacija će započeti u 20:30 sati.

Sljedećeg tjedna, u četvrtak 6. veljače navedeno predavanje s temom iz starohrvatskog srednjovjekovlja bit će održano i pred splitskom publikom u suorganizaciji sa splitskim ogrankom Hrvatskog plemićkog zbora u prostorijama Filozofskog fakulteta. Idućeg dana, u petak 7. veljače, aktivnosti Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon” – ISHA Split tijekom tjedna Noći muzeja s ciljem populariziranja oživljene povijesti starohrvatskog doba bit će zaključene povijesnim kvizom u rodnoj kući Oca hrvatske književnosti Marka Marulića – Marvlvs Library Jazz Bar.