Tim rumunjskih stručnjaka iz područja obrazovanja, pokrajine Buzau, sastavljen od regionalnih inspektora za predškolski i školski sektor, ravnatelja te učitelja i odgajatelja, njih 34, posjetili su danas Osnovnu školu Spinut.

Na prigodnom sastanku s ravnateljicom škole Sanjom Čagalj, pedagoginjom Fadilom Zoranić te učiteljicama engleskog jezika Ivanom Bokavšek i Antonijom Drlje, te knjižničarkom Jelenom Čizmić i učiteljicom Gorankom Knego, razmjenili su informacije o školskim sustavima.

Regionalna inspektorica i voditeljica rumunjskog tima, Cristina Ivan izvjestila je kako je njihova općina, u čast jubileja – stogodišnjice svog osnutka nagradila svoje djelatnike iz različith škola i vrtića  te financirala ovo putovanje. Osim Hrvatske, Rumunji će posjetit još škole i vrtiće u Sloveniji i Srbiji, a cilj njihova putovanja je upoznali druge obrazovne sustave, razmjenilti iskustva dobre prakse i promovirati svoju zemlju i kulturu.

Nakon predstavljanja Rumunjske, projektni tim škole Spinut predstavio je obrazovni sustav Hrvatske, s posebnim naglaskom na promjene koje bi trebala donijeti kurikularna reforma. Posebno zanimljivo pitanje za goste je bilo mogućnost napredovanja učitelja u zvanja mentora i savjetnika, o čemu su tražili dodatna pojašnjenja te projekt Grada kojim su školama putem povlačenja sredstava iz EU, omogućeni pomoćnici u nastavi. Ravnateljica škole Sanja Čagalj, predstavila je gostima mogućnosti za profesionalni razvoj i edukaciju učitelja iz europskih fondova kroz iskustvo škole u EU pojektima. Do sada je škola sudjelovala u tri projekta (jedan Comenius i dva Erasmus plus) a upravo je prošli tjedan Škola dobila sredstva za novi Erasmus plus  projekt, koji  će se odvijati u školi kroz naredne dvije godine.

Nakon razgovora, gosti su se upoznali sa školskom zgradom i posjetili nekoliko razreda, gdje su ih dočekali učenici i nakon kraćeg druženja ispratili pjesmom.