Promocija knjige “Kad bi fabrika trubila” umjetnice Božene Končić Badurine održat će se danas u 20h u Domu kulture Korčula.

Knjiga je realizirana kao dio projekta Industrijska baština otoka Korčule kojeg provode udruga Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i galerija Miroslav Kraljević, koji su i suizdavači ove publikacije. Knjigu je oblikovala Rafaela Dražić.

Projekt Industrijska baština otoka Korčule je zamišljen kao inkluzivna suradnička platforma, višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje objedinjuje interdisciplinarni kulturno-antropološki, etnografski, umjetnički i kustoski pristup, uključujući dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, institucijama, udrugama i inicijativama. Projekt je primarno fokusiran na prostor Vele Luke, a tematski najvećim djelom obuhvaća proizvodnju i rad u vrijeme socijalizma i poslijeratne modernizacije i industrijalizacije.

Božena Končić Badurina pozvana je kako bi u okviru projekta napravila vlastito umjetničko istraživanje polazeći od prikupljenog etnografskog materijala te vlastitog terenskog rada koji je uključivao susrete s bivšim radnicima/cama tvornice Jadranka i Ambalaža, obilazak napuštenih pogona te istraživanje arhivskog materijala. Njen participativan rad s lokalnom zajednicom, učenicima osnovne škole Vela Luka, fokusiran je na međugeneracijski dijalog između bivših radnica tvornice i nove mlađe generacije mještana.

Dosadašnja istraživanja su predstavljena potpunom novim sugovornicima (učenicima/cama osnovne škole) koji su kroz crtež, kolaž i tekst iskazali vlastite reakcije, mišljenja i komentare na temu lokalne industrijske baštine.

Ova knjigu otvara niz tema vezanih za revalorizaciju industrijske baštine, njenog gospodarsko-povijesnog i socijalnog aspekta, a ujedno je i poziv na daljnja suočavanja i interpretacije lokalne memorije obilježene industrijskom poviješću.

Više o programu na: http://sivazona.hr/events/kad-bi-fabrika-trubila


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime