Lokalne televizije koje su emitirale televizijsku emisiju Bujica od 5. studenoga 2018. nazvanu “Hrvatska na udaru migranata” mogle bi zbog poticanja na mržnju biti kažnjene kaznama u iznosu i do milijun kuna. Inače, opskurnu TV emisija Bujica uređuje i vodi Velimir Bujanec, široj javnosti poznat kao ultradesničar, ljubitelj nacističke ideologije (fotografirao se u nacističkim uniformama), osuđen zbog plaćanja prostitutke kokainom, a znaju ga i kao prijatelja predsjednice države Hrvatske Kolinde G.K. kojega je onomad kao počasnog gosta pozvala na svečanost svoje inauguracije, piše Tris.

Naime, nakon analize emisije “Bujica” emitirane 5.studenoga 2018. godine, Vijeće za elektroničke medije na 41. sjednici održanoj 9.studenoga zatražilo je očitovanje televizijskih nakladnika Z1 Televizija d.o.o, Slavonsko-brodska televizija d.o.o. (SBTV), OAR d.o.o. (Osječka televzija), Mijor d.o.o. (Srce TV), Robur j.d.o.o. (Adriatic TV) i Televizije Jadran d.o.o (Jadran TV) u kojoj je tema bila aktualna migrantska kriza u Republici Hrvatskoj, kako je priopćio VEM.

– Temeljem pristiglih pritužbi i novinarskih upita, a nakon obavljenog nadzora nad radom nakladnika, utvrđeno je da postoji racionalna i opravdana sumnja da konkretna emisija „Bujica“ sadrži dijelove koji nisu u skladu s člankom 12. stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima. Stoga je Vijeće za elektroničke medije je odlučilo od svih televizijskih nakladnika u RH koji su je emitirali zatražiti očitovanje. Nakon zaprimljenih očitovanja, Vijeće će o ovom predmetu raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica – kažu u tom priopćenju.

Zanimljivo, isti Bujanec je bio vođa horde desničara koji su prije dvije godine provalili u prostorije Agencije za elektroničke medije i upali u ured ondašnje ravnateljice Mirjane Rakić. Nije poznato je li itko zbog takvog divljačkog napada na državnu instituciju itko bio kažnjen, premda bi u uređenim državama akteri završili na višegodišnjoj robiji.

Hoće li sada, ako se utvrdi da je prekršen zakon, njegovu Bujicu voda odnijeti?

Inače u toj mračnoj emisiji su izrečene gnjusne teze i tvrdnje poput one kako migranti namjerno šire AIDS, kako Arapi i crnčuge siluju i ubijaju i još niz uvredljivih budalaština i laži, a kojima se gledateljstvo dovodilo u zabludu i poticalo na mržnju.

Evo što kaže navedeni članak 12 stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima.

(2) U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima.

Sudeći prema tome članku, bile bi sporne čak i neke emisije objavljene na javnom servisu, HRT-u, a o emisijama poput gore navedene ne treba niti trošiti riječi, budući da je njezin sadržaj vrlo često u neskladu s gornjom zakonskom odredbom.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 do 1.000.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba… koja prekrši navedeni članak 12. Zakona o elektroničkim medijima

Koliko je poznato, do sada nitko od dokazanih širitelja mržnje nikada do sada nije platio sličnu kaznu, piše Tris.

Da jest, voda bi odavno odnijela slične emisije.1 KOMENTAR

  1. Slazem se da treba kazniti g.Grgica za ruzan govor a i upozoravan je ali nije htio stati pa nek sam snosi posljedice.Inace ta nam emisija jedino nekrije neke stvari koje druge televizije nece reci ili prikazati.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime