Švedska veleposlanica hrvatskih korijena Diana Helen Madunic u intervjuu Tportalu komentirala je hrvatsku neuspjelu nabavu izraelskih borbenih zrakoplova.

Švedska tvrtka SAAB sudjelovala je na hrvatskom natječaju za kupnju borbenih zrakoplova. Na koncu, iako je izraelska ponuda proglašena najpovoljnijom, natječaj je propao. No Hrvatska i dalje želi kupiti borbene zrakoplove.

Možete li komentirati izjavu ministra obrane Damira Krstičevića da bi Hrvatska mogla sklopiti direktnu pogodbu sa SAD-om i da on osobno favorizira zrakoplove F-16?

“Vrlo pozorno pratimo proces. Sa švedske strane mogu reći da smo vrlo zainteresirani za to pitanje. Ponuda švedske tvrtke SAAB, uz potporu švedske vlade, još uvijek stoji. I dalje smo spremni ponuditi zrakoplove Gripen Hrvatskoj ako postoji interes za njima. To je visokotehnološki razvijen, nov zrakoplov, čiji je trošak po satu letenja povoljan, koji je kompatibilan sa standardima NATO-a i koji možemo brzo isporučiti. Riječ je o sustavu koji smo razvili za obranu svoje države te koji sami koristimo i razvijamo. Također, koriste ga druge zemlje u Europskoj uniji koje su članice NATO-a”, rekla je Madunic za Tportal.

Koje?

“Mađarska i Češka Republika. U svakom slučaju, i dalje postoji interes švedske strane da ponudi ove zrakoplove Hrvatskoj. Otvoreni samo za razgovore ako postoji interes hrvatske Vlade”.

Smatrate li da je Izrael bio favoriziran na natječaju jer su iz hrvatskog Ministarstva obrane stizale izjave da iza SAAB-ove ponude ne stoji švedska vlada, a da je iza izraelske ponude stajala tamošnja država?

“SAAB nudi zrakoplove uz potporu švedske vlade. I u Hrvatskoj je SAAB predao ponudu uz podršku švedske vlade”.

Imate li ikakvih informacija o tome da bi se SAAB mogao javiti na mogući novi natječaj?

“Za početak trebamo vidjeti što će odlučiti hrvatska Vlada i kako će nastaviti taj proces. To nas zanima. I kao što sam rekla, otvoreni smo za razgovore. Ako hrvatska Vlada otvori mogućnost i pozove nas na razgovor, spremni smo razgovarati o raznim opcijama”, piše Tportal.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime