Program svečanosti započeo je Svetom misom i molitvom u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu. Svečanu euharistiju predvodio je gvardijan fra Ante Čovo.

Nakon misnog slavlja vijenac je položen ispred biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, a zatim kod Spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Vjence je položio izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića zapovjednik HRZ-a brigadni general Mihael Križanec u čijoj su pratnji bili izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića dožupan Luka Brčić, potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane saborski zastupnik Miro Bulj, piše Ferata.

U ime županije Splitsko-dalmatinske i jedinica lokalne samuprave Cetinskog kraja vijence su položili županijski pročelnik Damir Gabrić i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac. U ime organizatora svečanosti, Udruge veterana 4 gardijske brigade vijenac je položio njen predsjednik Neven Bazina uz prvog zapovjednika postrojbe brigadira u miru Matka Raosa.

U ime koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata s cetinskog područja vijenac su položili Darko Bilandžić, Željko Poljak i Dujo Boko. Nakon toga svi sudionici svečanosti pohodili su zaseok Šimci, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika ‘Slomljeno krilo’, gdje su 26. siječnja 1992. god. poginula petoroica pripadnika 2. Samostalnog zrakoplovnog voda Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda. Ovdje su vjenac položili i članovi obitelji poginulih zrakoplovaca.

Tijekom ovog sjećanja, iznad mjesta pogibije, u letačkoj formaciji mjesto su preletjeli zrakoplovi Aero kluba Sinj odajući tako počast poginulim pripadnicima SZV.Središnji dio svečanosti upriličen je na sinjskom sportskom areodromu (Piketu) gdje je 17. listopada 1990. osnovana ova postrojba od članova Aero klubova Sinj i Split. Prigodnim govorima okupljenima su se obratili u ime organizatora prvi zapovjednik SZV brigadir u miru Matko Raos, koji se prisjetio tog velikog događaja od prije tri desetljća.

“Na ovom drevnom Piketu, u junačkoj Cetinskoj krajini, prije 30 godina u poslijepodnevnim satima sastali smo se da bi pokušali dati svoj doprinos za obranu nam Države Hrvatske. U dogovoru koji smo imali s Ivom Jelićem, Branimirom Petričevićem, Mladenom Bujasom, doboljuba koji su u tim povijesnim danima bili alfa i omega obrane Dalmacije oformili smo zrakoplovnu grupu koja je rasla kao Samostalni zrakoplovni vod, a kao takvi 28. travnja 1991. godine ušli smo u sastav naše slavne 4. brigade’” kazao je Raos ističući kako je za naoružanje zrakoplova i zrakoplovnu grupu zadaću odrađivao Neven Bazina, piše Ferata.

Pozdravljajući okupljene, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac zahvalila je svima posebno ovom prigodom zrakoplovcima koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske, citirajući natpis koji je istaknut na spomen ploči na Piketu “HRVATSKO SE NEBO BRANITI SE MORA, IZNAD BRDA, RAVNICA I MORA”.

U ime predsjednika Vlade RH i SDŽ okupljenima se prigodno obratio dožupan Luka Brčić, koji je još jednom podsjetio na važnost obilježavanja ovakvih događaja, kao trajnog svjedočanstva što se događalo u Domovinskom ratu.

U ime vrhovnog zapovjednika predsjednika RH, Ministra obrane, NGSOSRH pozdrave je okupljenima prenio brigadni general zapovjednik HRZ Mihael Križanec.

“Ovdje obilježavamo ne samo dan osnutka postrojbe, nego jednu veliku simboliku. Ovdje u junačkom cetinskom kraju stvorena je preteča Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na što ovaj kraj mora biti ponosan, kao i cijelo Hrvatsko ratno zrakplovstvo”, kazao je general Križanec, navodeći kako je ovo prvi slučaj da je čelnik HRZ-a došao na obilježavanje osnivanja prve zračne postrojbe u Hrvatskoj.

U svom govoru kratko je podsjetio na tijek daljnjeg formiranja i ustrojavanja Hrvatskih zračnih snaga, te najavio njihovo daljnje obnavljanje.

Tijekom svečanosti na Piketu padobranci Aero kluba Sinj Nikola Bašić, Mirko Malbaša, Matko Vuković i Zlatko Ugrin izveli su skokove sa zastavama RH, Udruge vetrana 4 gbr, 2.bojne Cro angelsi i Grada Sinja.


Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime