SUSRET NA GRANICI Prijelaz Bili Brig – Vaganj je važan za turizam na moru, ali i za zimski turizam obje države

Župan Blaženko Boban je napomenuo kako je Vaganj svojevremeno bilo službeno skijalište Splita i njegovih građana.

Susret na graničnom prijelazu Vaganj je održan na inicijativu dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, S Čovićem u izaslanstvu s BiH strane su bili Borjana Krišto, zamjenica Predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar Financija i trezora u Vijeću ministara BiH, Marinko Ćavar, predsjednik Federacije BiH, Jelka Miličević, ministrica Financija u Vladi Federacije BiH te Mato Franjičević, zamjenik ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Ispred Splitsko-dalmatinske županije sastanku su nazočili župan Blaženko Boban, zamjenik župana Luka Brčić te pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.

Bila je to prilika da se predstavnici obiju strana na terenu upoznaju sa situacijom na Graničnom prijelazu za pogranični promet Bili Brig– Vaganj, koji je, temeljem odluke Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, 11. prosinca 2017. godine privremeno otvoren za međunarodni promet putnika.

Godišnji promet putnika preko GP Bili Brig – Vaganj je 15 tisuća putnika, a od otvaranja prijelaza, promet je porastao za oko 50 posto. Usporedbe radi, u siječnju ove godine preko Graničkog prijelaza Bili Brig – Vaganj prešlo je 1263 putnika, a u istom mjesecu prošle godine 589. Očekuje se kako će u ljetnim mjesecima promet dodatno porasti.

– U ime građana Splitsko-dalmatinske županije izražavam zadovoljstvo što danas od Sinja do Livna preko Vagnja vodi ovako kvalitetna cesta. Veliki broj naših sugrađana iz Solina, Kaštela, Splita i sinjskog kraja podrijetlom je s livanjskog područja i često tu provode vikende. Njima i svima koji putuju ovom cestom značajno je smanjena udaljenost. U tom je kontekstu naša županija u rujnu prošle godine bezrezervno je podržala inicijativu da se dotadašnji malogranični promet podigne na privremeni međunarodni prijelaz za putnike. Naš je obostrani interes da ovo postane stalni međunarodni prijelaz za putnički promet i mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji za to ćemo se gorljivo zalagati. Takav status ovoga graničnog prijelaza važan nam je i za turizam, kako onaj na moru tako i kroz sve veći broj turista koji krstare djevičanskim predjelima Kamešnice. Još bih napomenuo da je Vaganj svojevremeno bilo službeno skijalište Splita i njegovih građana. Radit ćemo skupa s prijateljima iz BiH da u obostranom interesu ovdje na Kamešnici razvijemo zimsku turističku atrakciju – kazao je Blaženko Boban.

– Kroz 2019. godinu u proračunu ćemo se izboriti za potrebna sredstva kako bi na stalnom graničnom prijelazu za putnički promet Vaganj podigli razinu tehničke opremljenosti čime će se povećati i njegova sveukupna učinkovitost – kazala je Bojana Krišto.


– Mi smo došli odati priznanje ljudima i institucijama koji su zaslužni za modernizaciju ceste i koji su ustrajali na postavljanju graničnog prijelaza za putnički promet. Naravno da ovo treba biti stalni prijelaz. Mi smo danas došli vidjeti što možemo napraviti da bi se prijelaz što bolje uredio i opremio – kazao je Dragan Čović.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0