Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Stručnjakinja otkriva koje sve opasnosti vrebaju iz popularne slastice: "Simptomi se mogu pojaviti i nakon nekoliko mjeseci"

Ne smije se zaboraviti na zdravstvenu ispravnost sladoleda. S visokim temperaturama raste i mogućnost pojave raznih bakterija u sladoledima. Kontrole se s ljetom pojačavaju
D.D. / Foto: Pixabay23. svibnja 2023. 22:34
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sladoled je jedna od namirnica koja će se u nadolazećim mjesecima u Nastavnom zavodu Andrija Štampar češće testirati nego inače.

Dr. sc. Ivančica Kovaček, Odjel za mikrobiološke analize hrane, NZJZ Andrija Štampar objasnila je u Dnevniku Nove TV zašto je tome tako i koje su opasnosti koje mogu biti u sladoledu.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"U sladoledu može biti različitih opasnosti, obično su prisutni različite vrste bakterija, bakterije mogu biti porijekla i patogenih bakterija, može se dogoditi, iako u zadnje vrijeme rjeđe, i trovanja putem sladoleda", naglasila je.

Na pitanje koliko dugo nakon konzumiranja neispravnog sladoleda osoba može osjetiti simptome: "To jako ovisi o samoj osobi, je li ona nešto jela prije toga ili je sladoled nešto što je prvo pojela, a najviše ovisi o tome koliko je zapravo tih bakterija u sladoledu. Ako se primjerice radi o stafilokoku, salmoneli, onda će se simptomi primijetiti, ako je stafilokok u pitanju, već nakon nekoliko sati. Ako je salmonela onda ćemo morati pričekati 12 do 48 sati. A primjerice, ako se radi o listeriji, onda ćemo pričekati za simptome dva do tri dana, a ponekad i par mjeseci".

Što se tiče simptoma Kovaček je naglasila da to jako ovisi o kojoj se vrsti mikroorganizama radi.

"Ako se radi, primjerice, o stafilokokima, onda će biti lagana bol u trbuhu i vrlo brzo nakon toga će se javiti povraćanje. Ako je salmonela u pitanju, onda obično to bude isto bol u trbuhu, povraćanje, proljev, povišena temperatura. A primjerice kod listerije javit će se samo simptomi slični gripi", objasnila je.

Na pitanje može li osoba dok jede sladoled ikako, okusom ili mirisom, prepoznati da se radi o neispravnom sladoledu Kovaček naglašava da je to jako teško.

"Obično osobe primjete da sa sladoledom nešto nije u redu ako osjete neke kristaliće leda što bi značilo da je sladoled vjerojatno bio neko vrijeme odmrznut, pa ponovno smrznut. Što se tiče slastičarskih sladoleda, isto tako osjetit će se kristalići leda, eventualno, ali mikroorganizme neće ni na koji način osjetiti", naglasila je.

Otkrila je koja je procedura kada se utvrdi da je uzorak sladoleda iz neke slastičarnice se pokazao neispravan.

"Procedura je takva da se uvijek obavijesti sama slastičarnica koja mora poduzeti procese poboljšanja i korektivne mjere, ukloniti taj sladoled sa tržišta. Kako ne bi više bilo razloga neispravnosti", rekla je.

Na pitanje ima li opasnosti ako osoba pojede samo jednu kuglicu sladoleda koji ne bi prošla test istaknula je da naravno da ima, ali to sve ovisi koliko mikroorganizama u toj kuglici ima i koliko će osoba pojesti.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
0
Sad
5
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Što beba smije jesti za blagdanskim stolom? Savjeti nutricionistkinje i recepti
19
min
Što beba smije jesti za blagdanskim stolom? Savjeti nutricionistkinje i recepti
Kuhar ste i ljubitelj tradicionalne dalmatinske kuhinje? Prijavite se na masterclass s vrhunskim chefovima i sudjelujte u stvaranju prvog Manifesta hrvatske kuhinje
36
min
Kuhar ste i ljubitelj tradicionalne dalmatinske kuhinje? Prijavite se na masterclass s vrhunskim chefovima i sudjelujte u stvaranju prvog Manifesta hrvatske kuhinje
Imaju fakultete, rade u građevini i turizmu, a primaju manje od 850 eura. Otkriveno kako žive strani radnici: Samo 40 posto ih ima svog liječnika, a tuberkuloza raste
37
min
Imaju fakultete, rade u građevini i turizmu, a primaju manje od 850 eura. Otkriveno kako žive strani radnici: Samo 40 posto ih ima svog liječnika, a tuberkuloza raste
Legenda PSV-a o Perišiću: Ne Messi, ne Ronaldo, on je pravi uzor mladima
55
min
Legenda PSV-a o Perišiću: Ne Messi, ne Ronaldo, on je pravi uzor mladima
Večeras se zatvara omiška obilaznica
1
sat
Večeras se zatvara omiška obilaznica
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
    Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
    18. prosinca 2025. 21:12
  • Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    18. prosinca 2025. 12:46
  • Preminuo otac Marija Pašalića
    Preminuo otac Marija Pašalića
    18. prosinca 2025. 12:19
  • Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    19. prosinca 2025. 02:06
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.