Sjediti stiješnjen među nepoznatim ljudima u avionu može se činiti riskantnim potezom tijekom vremena pandemije, piše CNN, prenosi Index.

Šanse da se dobije virus tijekom leta su male.

Prema nekim stručnjacima, koji su proučili malobrojne dokumentirane slučajeve transmisije virusa tijekom leta, čini se da su vrlo male šanse da se dobije koronavirus u avionu.

Strah od letenja drastično je smanjio putovanje avionom, kao i ograničenja na graničnim prijelazima. No malobrojni podaci govore drugačije.

U jednom slučaju testirano je 328 putnika i članova posade na letu od SAD-a do Tajvana 31. ožujka nakon što se saznalo da je 12 osoba putovalo zaraženo, odnosno imalo simptome. Ostali putnici koji su testirani bili su negativni.

S druge strane, na letu od Velike Britanije do Vijetnama 2. ožujka jedan putnik je prenio virus na ostalih 14. To se smatra jedinim poznatim slučajem višestruke transmisije virusa u avionu.

Jedno od mogućih objašnjenja za, kako se čini, mali rizik od prenošenja koronavirusa na letovima jest činjenica da se zrak u modernim avionima zamjenjuje novim, svježim zrakom svake dvije do tri minute te imaju filtere koji hvataju 99,99 posto čestica.

Osim toga, tijekom letenja su uvedeni i novi protokoli kao što je obaveza nošenja maski, češće čišćenje aviona, mjerenje temperature te ograničeno kretanje tijekom leta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime