STIŽE EPIDEMIJA GRIPE Među oboljelima velik broj djece, a gripa upravo kreće od male djece

Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja, a riječ je o tipu H1N1


Brojke koje u ovoj epidemiji brinu su da je među oboljelima čak desetero novorođenčadi i tridesetak djece do godine dana.


Trenutno je u Klinici Fran Mihaljević pet pacijenata s dokazanom influencom u dobnim skupinama od 43 do 83 godine te dvoje sa suspektnom influencom (u tijeku su nalazi virusoloških pretraga). Od pacijenata s dokazanom influencom dvoje ima bakterijsku upalu pluća kao komplikaciju, a jedan od njih je na aparatu za umjetnu ventilaciju u Jedinici intezivne njege (klinički stabilan).

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu, upozorava kako gripa uvijek kreće od male djece. Razlog tome je što se ona ne cijepe protiv gripe. Djeca idu u školu i vrtiće gdje nakon što se zaraze gripu dalje prenose na članove obitelji, a oni prenose dalje unutar svojih radnih mjesta.

– Ne možemo predvidjeti koliko će biti oboljelih. Prosječna sezona gripe, na milijun stanovnika, ima otprilike 50.000 oboljelih. U hrvatskim okvirima bi se moglo govoriti oko 200.000 oboljelih, što je uobičajena brojka. S obzirom da je gripa krenula tri tjedna ranije i to velikim intenzitetom očekujemo da će ova sezona biti slična prošlogodišnjoj gdje je kolao isti virus H1N1- rekao je za RTL Draženović dodajući da bi gripa mogla potrajati do sredine proljeća.

Virus H1N1 dokazan je i u drugim europskim zemljama. Međutim, za razliku od tih zemalja, u Hrvatskoj postojanje drugih virusa zasad nije utvrđeno.

– Što ne znači da će do kraja biti takva situacija. Najčešće procirkuliraju sva četiri tipa virusa gripa protiv kojih i štiti cjepivo – kaže Draženović.Ističe kako je gripa ozbiljna bolest koju ne treba podcjenjivati. Komplikacije  su brojne – infarkt miokrada je šest puta češći, moždani udar je tri puta češći, češći su encefalitisi

-Mi sad na početku sezone imamo oko 10 posto dokazanih upala pluća. Riječ je o bolesti na koju treba obratiti pažnju – napominje virusolog.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime