Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Stiglo je proljeće, s njim i ova šumska delicija. Prva je jestiva, druga smrtonosno otrovna

„Branje divljeg bilja, kao i gljiva, samo na osnovi učenja iz knjiga može biti vrlo opasno, jer se po slici može zamijeniti biljke/gljive i ubrati neku drugu koja može imati nepoželjna svojstva
MARIJA PARO / Foto: Helena Petrić, Vesna Marić i Marija Paro22. travnja 2025. 00:03
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Za neke susrete treba se dobro pripremiti. Za neke se Face treba i dobro opremiti. Najbolja priprema i oprema neka vam bude kombinacija: znanje, oprez i prijateljica. Ali ne bilo koja prijateljica. Povedite onu koja ima i znanje i oprez, ali i talent za prepoznavanje oku nevidljive opasnosti i dijagnoze. Prava prijateljica upozorava na ono što se skriva ispod vanjskog sjaja.

Jer su neke Face opasno privlačne. Padneš im u zagrljaj i netragom nestaneš iz ovog svijeta – ako si nepripremljen. Zavedu te i zarobe, razbole. Zaglume i dobrotom. A ispod vanjskog sjaja, demon se skriva.

Dakle, stiglo je proljeće, s njim i smrčci. I pravi i lažni. Prvi jestiv, drugi smrtno otrovan. Prvi Morchella esculenta, drugi Gyromitra esculenta. Prvi je delicija u kojoj uživaš, uz drugoga se (i uz mnoge druge slične njemu) od ovog svijeta opraštaš.

Imam dosta prijateljica koje krasi i veliko znanje i veliki oprez. Jedna od njih je Jasminka Šego, koja jedva čeka prave smrčke da provire iz tame... i koja kaže ovako:

„Davno, nekako s proljeća, upoznala sam smrčak. Prije toga sam upoznala muža koji je brao smrčke. Ja uopće nisam znala da smrčci uopće postoje. Moje znanje o gljivama svodilo se na slike u osnovnoškolskim udžbenicima i šampinjone iz restorana. S vremenom sam upoznala i zaljubila se u taj čudesni svijet gljiva. Šetaš se, promatraš, opažaš, uspoređuješ, učiš. A znanja nikad dosta, uvijek treba još, i sve oko gljiva postaje strast. Kupuješ literaturu, družiš se s ljubiteljima gljiva i tako istražuješ i rasteš s njima, širiš se i čarolija nikad ne prestaje.

Gdje su te gljive, kad rastu, kako izgledaju?

Gljive su svugdje, rastu u svako godišnje doba i ima ih mnogo vrsta i oblika. I tako s vremenom steknemo neke uvide i dolazimo do iskustva koje nam omogućuje da beremo – neke s ushitom i bez straha.

gljive  1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Morchella esculenta jedan je od jestivih smrčaka. Klobuk mu je okruglasto-jajolikog oblika, žućkast ili svijetlosmeđ, veličine 4 do 8 cm u promjeru. Pokriven je nepravilnim rupicama. Stručak je visok 4 do 6 cm, bjelkast, pokriven posijastim zrncima, prema dnu deblji i naboran, šupalj kao i klobuk. Raste pojedinačno ili u malim grupama u rano proljeće po svijetlim šumama, po rubovima livada, pored rijeka i potoka. Izvrsne je kvalitete.

Gyromitra esculenta, rani hrčak (proljetna moždanica), dvojnica je (jedna od mnogih) spomenutog smrčka. Rani hrčak ima klobuk nepravilno vijugav, po čemu podsjeća na površinu mozga, okruglast i smeđe boje. Naraste 3 do 8 cm u promjeru. Stručak mu je blijed ili ružičast, najprije ispunjen pa se ubrzo prošuplji, visok 3 do 6 cm. Raste u proljeće u hladnijim predjelima crnogoričnih šuma, uz putove ili rubove livada. Otrovan je.

U opisu ovih dvojnica uočit ćemo razlike u izgledu i staništu. Smrčak ima rupice, hrčak nema. Smrčak je više žućkast, hrčak je smeđ. Smrčak raste u svijetlim šumama, kraj rijeka i potoka, hrčak u hladnijim predjelima crnogoričnih šuma.“

Moglo bi se, dakle, reći – prema riječima Jasminke Šego – da ih je prilično teško zamijeniti, pogotovo ako slijedite upute i na prvo prepoznavanje idete sa znalcem. A moglo bi se reći i da ih je jako lako zamijeniti ako ste brzopleti i srljate, ili – ne daj Bože – mislite da sve znate i sve možete sami.

Zato mi u Botaničkoj sekciji Planinarskog kluba Gojzerice iz Splita najmanje jednom godišnje organiziramo izlet u sklopu kojega imamo i radionicu prepoznavanja gljiva (kao i divljeg bilja) sa znalcima, kao što to organiziraju i druge udruge diljem Hrvatske – da ne biste krenuli sami.

Važno upozorenje

I na kraju, podcrtavam – samo učenje iz knjiga nije dovoljno. Može samo biti dopuna nakon što situaciju na terenu promatrate sa znalcima.

Prof. Marija Jug Dujaković lijepo je i vrlo upečatljivo rekla:

„Branje divljeg bilja, kao i gljiva, samo na osnovi učenja iz knjiga može biti vrlo opasno, jer se po slici može zamijeniti biljke/gljive i ubrati neku drugu koja može imati nepoželjna svojstva. Također, u knjizi može pisati da je biljka/gljiva jestiva nakon termičke obrade. Bilo je slučajeva kad termička obrada nije bila dovoljno dobro napravljena pa su posljedice bile katastrofalne.“

Dakle, uvijek i nanovo, dobro se raspitajte – odakle krenuti. Tko želi, pronađe i put i način... i prijatelja i znalca.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
37
Haha
6
Nice
11
What?
6
Laž
8
Sad
2
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.