“Prava slika Dubrovnika… opet se pitam đe su ti portali? Kad neće oni onda ću ja!”, komentirao je ogorčeni Dubrovčanin Damir Mičić, koji je objavio fotografije mora smeća ispred Grada.

Smeće koje jugo donese pretežno iz Albanije ali i Crne Gore i Grčke, sve češće preplavljuje dubrovačke plaže, a na žalost nisu imuni ni otoci južnog i srednjeg Jadrana.

“Ni diplomatske note, ni zanimanja za budućnost naše djece”

Na društvenim mrežama pljušte komentari kritike. Građani su ogorčeni i na visoku politiku,  s čije je strane izostala diplomatska nota zbog ovakvih slučajeva. Izdvajamo neke:

“Ni diplomatske note Albancima i Grcima, ni zanimanja za budućnost naše djece. Dođite nam opet iz Zagreba rijet da je Dubrovnik prekrasan”, prokomentirala je Dubrovkinja.

“Uvijek je ovako poslije velikog juga. Prije smo imali ljude zadužene za čišćenje porta…da li je još uvijek tako zbilja ne znam. Velike količine smeća dobijemo iz rijeke Bojane u kojoj nema čega nema. Struje sve to uredno donesu u Portoč, na Mljet, u porat, u Trstenik….i niz mjesta. Trebamo u Gradu imati službu koja će već prije juga biti spremna na ovakve stvari kako bi odmah mogli reagirati. Bojim se da će ovoga biti sve više i više s obzirom na količine smeća koje u Albaniji, Grčkoj finu u more”, napisala je druga.“Omg! This is too sad & disgusting” – ‘Moj Bože! Ovo je pretužno i odvratno’, napisala je posjetiteljica grada.

Koliko je slučaj ozbiljan najbolje prikazuje videozapis, niže priložen, i apel znanstvenika na onečišćenje Jadrana. Znanstvenici su upozorili kako jadranska riba sadrži sve više mikrovlakana plastike i kako se hrani otpadom koji se baca u more.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0