Posljednjih desetak dana na Jadranu je jugo bilo dominantan vjetar. U ovom dijelu godine to nije neobično zbog učestalog prolaska sredozemnih ciklona preko Jadrana ili područja uz Jadran.

Najjače jugo puhalo je 29. listopada kada je u južnom dijelu Jadrana izmjeren rekordno visok val preko 9 metara, a snažni južni vjetrovi bili su privremeno paralizirali promet morem.

Albansko, crnogorsko i hrvatsko smeće

Kako nažalost biva za višednevnih južina, tone smeća valovima i morskim strujama u prvom redu stignu do pučinskih otoka, ali i dijelova obale. Najviša smeća stigne iz nabujalih albanskih rijeka, što ne znači da dio smeća ne dođe iz bliže nam Crne Gore ili je hrvatskog podrijetla.

Dok smo se navikli gledati tužne scene plaža zatrpanih različitim plastičnim ambalažama i otpadom na obalama Mljeta, Korčule, Pelješca, Dubrovnika, čitatelj nam je ove subote poslao video snimku smeća koje je zagadilo plažu kod Mavarštice na Čiovu.

“Ovo je turistički kraj i zamislite da se ovo dogodilo usred sezone. I sada na Čiovu boravi određeni broj turista i vidjeli smo da su danas zgroženo fotografirali plaže pune smeća. Oni vjerojatno ne znaju da smeće nije rezultat nebrige lokalnog stanovništva ili vlasti, nego međunarodni problem. Poduzima li naša vlada dovoljno koraka da se što više pokuša utjecati na susjedne zemlje? Ostane li sve na praznim riječima, naš plavi Jadran vrlo uskoro neće biti plavi nego plastični, a znamo što to znači za ribe koje žive u Jadranu i u konačnici za zdravlje ljudi” – kazala nam je ogorčena Čiovljanka.

Otpad očito sve više napreduje na sjever, pa ružne scene više nisu “rezervirane” samo za jug Dalmacije…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime