SPLITSKI EPIDEMIOLOG “Malo svjetla na sv. Luciju. Nakon puno tjedana, jedan detalj mogao bi označiti prekretnicu”

"Za ovakvo povoljno kretanje najviše su zaslužni građani stanovnici SDŽ koji su se pridržavali preporučenih mjera. Pokazali su da se i bez rigoroznih represivnih mjera i bez specifičnih mjera može postići sprječavanje širenja i suzbijanje SARS-CoV-2 virusa"


Za Dalmacija Danas piše dr. Mladen Smoljanović, splitski epidemiolog s više od 30 godina iskustva, bivši ravnatelj NZJZ Splitsko-dalmatinske županije te umirovljeni profesor s Katedre za javno zdravstvo na Medicinskom fakultetu u Splitu.


U posljednjem javljanju na portalu Dalmacija Danas 7. prosinca najavljeno je smanjenje broja SARS-CoV-2 pozitivnih stanovnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje se upravo obistinjuje prikazom tjednog prosječnog broja korona pozitivnih na dan 13. prosinca 2020. godine, tj. na blagdan Sv. Lucije zaštitnice vida.

SPLITSKI EPIDEMIOLOG OPTIMISTIČAN “Kraj aktualnog vala COVID-19 pandemije očekujem u veljači. Dalje će ovisiti o stopi procijepljenosti”

Danas, kao i prethodnih dana svakog sata izloženi smo alarmantnim zastrašujućim vijestima. Slušamo i čitamo kako su unatoč mjerama Vlade RH i dalje prisutni visoki brojevi porasta broja korona pozitivnih bolesnika, porast broja hospitaliziranih, porast broja teških bolesnika na respiratoru i velik broj preminulih. Sve je to točno, ali ne ukazuje na uzroke takvog stanja i ne nazire se rješenje i kraj takvog stanja.

Prvi pad u devet tjedana praćenja

Neki mediji trude se stanje prikazati još gorim. Stalno vrše pritisak tražeći još rigoroznije mjere od Nacionalnog stožera civilne zaštite jer ove od prije dva tjedna nisu dale rezultata i za sve okrivljuju Stožer i Vladu RH. Prizivaju rigoroznije mjere represije, uspostavu policijskog sata, ponovno uvođenje propusnica za napuštanje mjesta boravka. Ukratko, traže uvođenje potpunog zatvaranja karantenskog tipa (lockdown) kakvog smo već iskusili. Čitatelji i slušatelji ostavljaju se sami sebi i nedoumici kako i kada će tome doći kraj.
Stoga prikazujem već prikazani grafikon tjednog prosječnog broja utvrđenih korona pozitivnih stanovnika Splitsko-dalmatinske županije proširen za posljednji tjedan od 7. prosinca do 13. prosinca.

Razvidno je kako su prethodna dva tjedna imala stagnirajući prosječni broj korona pozitivnih 398, odnosno 399, a posljednji tjedan ima smanjenje prosječnog broja K+ za 4%.

To je prvi tjedan smanjenja broja K+ stanovnika SDŽ nakon prethodnog stalnog devetotjednog povećanja broja K+ od početka listopada (točnije od 4. listopada).

Za ovakvo povoljno kretanje najviše su zaslužni građani stanovnici SDŽ koji su se pridržavali preporučenih mjera. Pokazali su da se i bez rigoroznih represivnih mjera i bez specifičnih mjera može postići sprječavanje širenja i suzbijanje SARS-CoV-2 virusa, a time i prestanak ovog epidemijskog vala.

Ako netko ne vjeruje ovim činjenicama tada neka pročita upravo objavljeno mišljenje američkog Instituta za mjerenja i evaluacije u zdravstvu (IHME) koji je objavio: Hrvatska je upravo dosegnula sam vrhunac ovog epidemijskog vala. Prema njihovim procjenama, očekuje se polagani pad dnevnog broja zaraženih, a za dva tjedna vrhunac bi trebali dosegnuti i brojevi hospitaliziranih i dnevno umrlih. Dakle sve je u zavisnosti u broju zaraženih tj. smanjivanju broja zaraženih.

Treba imati na umu da postoje i prirodni procesi na koje čovjek pored najbolje volje ne može bitno utjecati, a to građanstvu treba objasniti.

Hrvatska jučer najgora u Europi po broju aktivnih slučajeva!

Moja reakcija na članak je...
Vau
30
Haha
3
Hagić
14
Hmmm
3
Plač
4
Grrr
0
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime