Splitski epidemiolog: “Ispada da je Zrće krivo i za stanje u zemljama EU”

[KOLUMNA] "Ispada da se zaražavanje u Austriji počelo povećavati čim je počeo festival na Zrću. Kao da povećanje zaraženosti koronom nije zahvatilo sve europske zemlje bez izuzetka"

Piše: dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Prema podacima preuzetim iz www.worldometers.info › coronavirus  prije same špice ljetne turističke kroz 14 dana od 17. lipnja do 30. lipnja Austrija je zabilježila 1.411 novozaraženih korona virusima. 14-dnevna stopa zaraženosti 15,57/100.000.

U istom razdoblju prema istom izvoru Hrvatska je zabilježila 1.049 novozaraženih, stopa zaraženosti 25,71/100.000. Imali smo u Hrvatskoj veću stopu jer je proljetni epidemijski val dulje trajao.

Kroz posljednjih 14 dana od 16. do 29. srpnja Austrija je zabilježila 5.344 korona pozitivnih građana. Stopa zaraženosti kroz 14 dana je 58,98 na 100.000 stanovnika.

U istom razdoblju od 16. do 29.srpnja u Hrvatskoj je bilo 2.009 korona pozitivnih. Četrnaestdnevna stopa zaraženosti 49,26/100.000.

Usporedbom pokazatelja stopa zaraženosti razvidno je da je epidemiološko stanje u Austriji  pogoršano povećanjem stopa zaraženosti 3,8 puta, gotovo četverostruko u razmaku od samo dva tjedna. Kroz isto vrijeme 14-dnevna stopa zaraženosti u Hrvatskoj je povećana dvostruko.


Svaka vlada traži objašnjenje i odgovornost za takvo stanje. Austrijanci su to brzo riješili. Našli su krivca u Zrću.

Kako navode u izjavama za javnost mladi Austrijanci koji su pohodili festival „Austria goes Zrće“ na Zrću unijeli su zarazu u Austriju.  Optužuju Hrvatsku tj. „festival“ na Zrću gdje se zarazilo najmanje  200 mladih Austrijanaca.Pedro je Zrće!

Zanimljivo kako 200 zaraženih partijanera sa festivala može pokvariti epidemiološko stanje u zemlji gdje je ukupno više od 5.344 novozaraženih u posljednja dva tjedna. Znači svaki povratnik sa Zrća uspio je zaraziti 28 svojih bližnjih. Koliki je to reprodukcijski broj? Toliko veliki Rº nije još zabilježen.

Ispada da se zaražavanje u Austriji počelo povećavati čim je počeo festival na Zrću. Kao da povećanje zaraženosti koronom nije zahvatilo sve europske zemlje bez izuzetka.

Ispada da je Zrće krivo i za stanje u zemljama EU.

Ovo je jako prozirno i jako nekorektno od Austrije. Kao da nema nijednog domaćeg korona pozitivnog stanovnika zaraženog kod svoje kuće.

Opće je poznato i razumljivo da vlade zemalja iz kojih dolazi najviše turista na Jadran nastoje svoje stanovnike zadržati u svojim zemljama. Čast izuzecima poput Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, pa i Srbije,  koji su oduvijek vjerni i pozdani naši gosti.

Gospodo, zadržite svoje stanovnike kod kuće da ne idu na Jadran, ali radite to korektno.

Ne trebate za to nekorektno kriviti druge.

Čekam samo da se kao i prošlog ljeta na isti način oglase i Slovenci.

Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime