Splitska čokolada Nadalina treća u svijetu: “U cijeloj Hrvatskoj jedino mi proizvodimo prave čokolade”

Ovo priznanje je stiglo u pravo vrijeme, jer Nadalina uskoro slavi deset godina proizvodnje čokolada

Splitski proizvođač začina, tvrtka Nadalina, postaje sve prepoznatljivija po proizvodnji čokolade. Nakon čokoladne gramofonske ploče iz 2013. koju je moguće slušati, ali i pojesti, te obaranja Guinessovog rekorda za najveću čokoladu na svijetu, Nadalina je nastavila skupljati priznanja. A ove godine se bacila na ona najprestižnija.


Naime, ručno proizvedena čokolada od neprženog kakao zrna iz Dominikanske Republike, s 85 posto udjela kakaa, osvojila je brončanu medalju na The European Bar Semi Finalu 2017. koji se održao od 9. do 12. lipnja 2017. godine u Hilton Amsterdamu.

Vlasnik Nadaline, Marinko Biškić, ne krije zadvoljstvo ovom nagradom.

– Ovo natjecanje je najveće i najvažnije za čokolatere, a na njemu se natječu samo oni koji u svojim pogonima imaju kompletan proces, od zrna kakaa do gotove čokolade.

Jedini u Hrvatskoj proizvode pravu čokoladu

Ljudi često nisu dovoljno informirani, pa ne znaju da postoje dva načina proizvodnje čokolade, kaže Biškić.

– Jedan način je da se kupi gotova belgijska čokolada, pa se u nju dodaju neki dodaci i vi kao napravite neku svoju čokoladu ili praline. To je jednostavna metoda. Druga je da kupite kakao zrno iz raznih zemalja koje ih proizvode, poput Ecuadora, Perua, Dominikanske republike, Venezuele i slično, pa u svom pogonu pržite to zrno, čistite ga, meljete i tako dalje. To je proces koji traje od 48 do 72 sata, ovisno o vrsti zrna, za razliku od prvog načina koji traje sat vremena. Ja sam jedini u Hrvatskoj koji to radi, svi drugi kupuju mljeveni kakao. – kaže ponosno Biškić.


Na ovom prestižnom natjecanju je sudjelovalo nekoliko stotina uzoraka čokolade proizvođača iz cijeloga svijeta, što osvojeno treće mjesto, čini još slađim.

– Nije bilo jednostavno dobiti tu nagradu. Žiri je preko mjesec dana samo testirao uzorke. Svaki proizvod je ocijenjen po desetak raličitih kriterija. Stvarno sam ponosan jer je tu velika konkurencija jakih proizvođača.Deset godina Nadalina čokolade

Ovo priznanje je stiglo u pravo vrijeme, jer Nadalina uskoro slavi deset godina proizvodnje čokolada, a uvelike će im olakšati i ulazak u prodajne krugove izvan Hrvatske.

– Već nam se javila zainteresirana tvrtka iz Amsterdama. Čim malo zahladi, šaljemo im probne uzorke za prodaju, pa ćemo vidjeti. Meni je još bitnije što će taman uskoro ubiti deset godina da proizvodimo Nadalina čokolade, tako da je ovo došlo baš kao jedno fino priznanje, nakon nekoliko lokalnih nagrada unutar Hrvatske poput Agroarka, te nagrada Društva inovatora. Ovo je baš strukovna, koja je meni jako važna. – kaže Biškić i dodaje kako je sad upoznat s onim što se traži, pa se nada uspješnijem prolazu sljedeće godine.

U Nadalini se na razvoju čokolada radi konstantno, pa se tako svaki mjesec smišljaju nove recepture za nove originalne čokolade, a najviše se pazi na kvalitetu sastojaka.

Prava, tamna čokolada je najbolji antidepresiv

Upitali smo Biškića kako prepoznati pravu od one ne tako prave čokolade.

– Prava tamna čokolada je s 50 posto kakaa, bez masnoća, poput palminih masti i aditiva koji mijenjaju karakteristike čokolade. U krugovima čokolatera čak vrijedi pravilo 60 posto da bi to bilo prihvatljivo kao prava zdrava čokolada. Tamna čokolada je odlična za srce, krvotok, a najpoznatija je kao antidepresiv. – kaže Biškić.

Ukoliko su vam od puste priče o čokoladi narasle zazubice i poželite probati originalne splitske Nadalina čokolade, možete ih potražiti u Nadalina trgovini u Dioklecijanovoj ulici. Organic čokolade, koje su certificirane kao ekološki proizvod, možete pronaći i u Bio&Bio trgovinama.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0