Glomazne kante za smeće, koje su građani posprdno nazivali i ‘peći na drva’ nestale su iz stare gradske jezgre i građani su bili zadovoljni jer su ih zamijenili ljepšim, oku ugodnijim, okruglim kamenim kantama.

No, zadovoljstvo nije trajalo dugo. Na redakcijski e-mail (info@dalmacijadanas.hr) nam se javio razočarani čitatelj te nam ukazao na stanje s novim kantama u užem centru grada.

“U staroj gradskoj jezgri, zbog broja turista veliki je i broj sakupljača boca od kojih mnogi provaljuju u kante i ostavljaju otvoreno. Tako se razno smeće nađe na ulici umjesto u kantama”, kazao nam je čitatelj.

Na kantama koje služe za prikupljanje boca simbolično piše “I kad te nitko ne gleda, Split te vidi, zato recikliraj”. Umjesto u kantama za recikliranje boce najčešće završavaju u crnim vrećama sakupljača boca koji na taj način, odnosno otkupom boca pokušavaju sebi omogućiti minimalne uvjete za život. Često, kako bi se domogli boca, kante obiju ili im razbiju vratašca. Takvih kanti u gradu je sve više, a još jedan dokaz tome su i fotografije koje nam je poslao čitatelj.

Skupljačima nema veze što njih “Split vidi” jer vidi ih i velik broj građana ovoga grada dok prekapaju po tim kantama, ali i onim ljepšim, kamenim, kao i kontejnerima.

“Sakupljači boca su svugdje. Veliki ih je broj sa crnim vrećama, torbama, raznim kolicima. Svakih 10 minuta netko obiđe kantu koju ispreturaju, neki rukama, neki štapovima ili već prilagođenim alatkama. Po noći idu s baterijama, i staro i mlado”, kazuje nam čitatelj ono što je vidio vlastitim očima.

Žalosno je koliko ljudi prekapa po kantama i kontejnerima u potrazi za bocama ‘koje im život znače’. Još je žalosnija činjenica da taj broj raste iz dana u dan ali to je socijalna slika današnjeg društva, današnjeg Splita.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime