Iz Park šume Marjan su uputili upozorenje građanima koji se kreću šumom.

– Nakon sanacije šume od prenamnažanja mediteranskog potkornjaka i tijekom perioda proglašenja opasnosti od elementarne nepogode, došlo je do oštećenja dominantne etaže šumskog drveća od strane izvodača radova Matime d.o.o. pod rukovodstvom Kriznog stožera, relativno gustom mrežom širokih prosjeka. Kao što smo I ranije najavljivali, sukladno takvom stanju šume, nastaju štete uvjetovane vjetrom.

Prilikom tzv. sanacije šume, izradene su prosjeke za rad žičare, o čijoj širini i medusobnoj udaljenosti, postoje različiti podaci. Stučnoj službi Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, ni u jednom trenutku sanacije, nije dostavljen elaborat izvodenja radova kao niti jedan drugi dokument koji pobliže opisuje karakter, vrstu i metodologiju izvodenja radova, ugovorene količine, rokove, sustav uredenja zaštite na radu, procjenu utjecaja na okoliš i ostale detalje koji definiraju započeti radni proces.

Javna ustanova reagirala je na izrade prosjeka za rad žičara kojima su se posječena stabla izvlačila s područja šume, bez izradenog elaborate te su ttijkom veljače i ožujka, 2019. godine, prijavila nepravilnosti nadležnim institucijama Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zaštite okoliša.

Posebna opasnost leži u činjenici što su takve prosjeke najčešće položene okomito na nagib terena, u smjeru sjever – jug, odnosno u smjeru dominantnog lokalnog vjetra – bure, što bi kroz idućih nekoliko godina moglo prouzročiti i katastrofalne štete u obliku vjetrolomova i vjetroizvala.Ovim želimo dodatno upozoriti posjetitelje park-šume na potreban oprez prilikom posjete Marjanu! Javna ustanova će reagirati na svaku vjetroizvalu koja se dogodi, te sukladno svojim ovlastima i zakonskoj regulativi RH, otkloniti svaku potencijalno opasnu situaciju za korisnike Marjana! – napisali su.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime