Dosadašnji i vjerojatno budući španjolski premijer, socijalist, Pedro Sanchez mogao bi provesti odluke parlamenta iz 2007. i 2017. godine, te provesti “čistku” na grobljima, piše Večernji list.

Iz Doline palih (Valle de los Caìdos), mauzoleja sjećanja na Španjolski građanski rat (mauzolej pokraj Madrida izgrađen je između 1940. i 1958. po želji diktatora Francisca Franca kako bi se pokopalo utemeljitelja španjolskih falangi Joséa Antonija Prima de Riveru poginulog tijekom građanskog rata, koji je odnio gotovo 34.000 ljudskih života s obje strane) mogao bi biti izbačen upravo Franco, ali i Primo de Rivera. Odluku o izbacivanju njih dvojice iz Doline palih, koja bi trebala biti mjesto sjećanja na sve žrtve, a ne samo na jedne ili druge, donio je parlament 2017. godine na osnovi zakona o povijesnoj memoriji (Ley de la Memoria Histórica) koji je usvojen 2007. Taj zakon, usvojen za vrijeme vlade socijalističkog premijera Joséa Luisa Zapatera, priznaje sve žrtve građanskog rata, osuđuje Francov režim, nalaže otklanjanje svih simbola frankizma, zabranjuje politička događanja u Dolini palih, dakle i političko okupljanje pokraj Francove grobnice itd., te omogućava iskop kostiju Caudilla i osnivača falangi. Protiv zakona su bili Pučka stranka, koja je optuživala socijaliste da koriste građanski rat za političku propagandu, te stranka Katalonske republikanske ljevice (ERC), koja je držala kako je zakon preblag prema Francu i frankizmu.

“Španjolska si ne smije dopustiti simbole koji dijele Španjolce”, kazao je Sanchez.

Budući da je zabranjeno političko okupljanje na grobovima, mogao bi i ustaški poglavnik Ante Pavelić biti ekahumiran i prebačen, ali ne zna se kamo. Naime, na madridskom groblju Cementerio de San Isidro de Madrid nalazi se grobnica Ante Pavelića koju pohode nostalgičari NDH. List El Diario piše kako bi, osim kostiju Pavelića, mogle biti iskopane i one Vjekoslava Luburića, zapovjednika logora u Jasenovcu, koji je pokopan u Valenciji. Pavelić je u Španjolsku došao iz Argentine 1957., gdje je na njega pucano (držalo se da je pucao neki ubojica Udbe, ali je 1999. četnik Blagoje Jovović na samrti priznao da je on pucao na Pavelića), a dvije godine poslije umro je u Madridu, gdje je i pokopan. Luburić je u Španjolsku stigao 1949., gdje je ubijen 1969. i pokopan u Valenciji. List El Diario piše kako se želi izbjeći da grobovi Pavelića i Luburića budu mjesta okupljanja neofašista i ultradesničara te da bi njihovi posmrtni ostaci mogli biti poslani u državu njihova rođenja, odnosno u Bosnu i Hercegovinu. No, da bi se iskopali posmrtni ostaci neke osobe i prebacili na drugo mjesto, potrebne su mnoge dozvole. A, suverenistička španjolska stranka Vox, koja je sada prvi put ušla u parlament, drži kako se ne smije cenzurirati španjolsku povijest. Njezin je čelnik Santiago Abascal rekao: “Mi iz Voxa kažemo jasno da mrtve treba ostaviti u njihovim grobnicama, a Španjolce u njihovoj slobodi.”

Čini se da se u mnogim državama (Španjolska, Italija, Hrvatska…) povijest prečesto upotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Cijeli članak možete pročitati ovdje.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime