ŠOLTA Vlastitim tijelom se bori protiv nepravde i otimanja djedovine

"Očekujemo da će se ovaj vrijedan spomenik prirode vratiti u prvobitno stanje i zaštiti"

Jučer na putu za Rogač neuobičajena scena. Julija Vojković pojavila se sa zanimljivim natpisom  dajući do znanja svim putnicima da dolazi na otok braniti svoju djedovinu. Priupitali smo je o čemu se radi i što ju je nagnalo na ovaj potez.


Šaljete poruku da dolazite na Šoltu vlastitim tijelom braniti djedovinu, možete li nam pobliže objasniti o čemu se radi?

– Već 10 godina vodim pravnu bitku kako bih dokazala vlasništvo nad zemljištem u Grohotama kojeg sam naslijedila od svog djeda Ivana Elezovića.

Problem naime seže daleko u povijest za vrijeme ondašnjih bratovština koje je imalo svako mjesto na otoku. Naime, nekada je na Šolti postojala bratovština sv. Stjepana koju su činili brati ujedno i članovi bratovštine. Njihova je imovina u to vrijeme pripadala bratovštini no tijekom vremena dio se imovine vratio bratima u posjed. Član bratovštine je bio i naš djed Ivan Elezović koji je u svom vlasništvu imao 10.860 m2, čest.zem. 2625/411 od 1956. godine pa sve do svoje smrti. Nakon smrti njegovih kćerki, pravnih nasljednica, zemlja je pripala i meni kao jednoj od nasljednica.

No unatoč svim dokazima, papirima, katastarskom listu i pravomoćnim rješenjima za uknjižbu do današnjeg dana se uknjižba nije provela. Naprotiv, prije nešto više od godinu dana i nekoliko mjeseci saznajemo da je moju zemlju Crkva prodala privatnom investitoru te je prije nekoliko mjeseci na istoj izdana koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina od strane Ministarstva gospodarstva. Danas su na mojoj zemlji bageri koji nepovratno uništavaju sve pred sobom i to protivno svim načelima pravne države i ljudskih prava.Jeste li o ovom problemu obavijestili nadležne institucije?

– Pisala sam Ministarstvu gospodarstva, ministrici Dalić, Hrvatskoj odvjetničkoj komori, Uredu glavnog državnog odvjetnika, klubovima saborskih zastupnika Mosta, Živog zida, DORH-u, a nekoliko sam puta i nelegalni ulaz na posjed obavijestila i lokalnu policijsku postaju. Još uvijek nema nikakvog odgovora.Osim spornog vlasništva na lokaciji se nalazi i spilja koja je izuzetno interesantno arheološko nalazište u procesu obilježavanja, no ista je već prvi dan prilikom izvođenja radova zatrpana. Da li ste kontaktirali spelološke udruge ili nekog drugog nadležnog da izađe na teren?

– Da, istina je da se na zemlji nalazi špilja i da ju je trebalo zaštiti. Na žalost nitko nije izašao na teren na vrijeme te su konzervatori lokaciju posjetili tek jučer. Očekujemo da će se ovaj vrijedan spomenik prirode vratiti u prvobitno stanje i zaštiti. Spilje su javno dobro i ne smiju se shvaćati olako več kao vrijdna kulturna i povijesna baština.

Znači krećete u borbu, podigli ste šator nedaleko spilje i namjeravate ostati tu dokle god vas ne čuju oni koji su dužni rješiti ovu situaciju? Kome točno šaljete poruku?

– Šaljem poruku Republici Hrvatskoj, svim Saborskim zastupnicima, nadležnim Ministarstvima i institucijama. Šaljem poruku Općinskom načelniku i svim Općinskim vijećnicima – vrijeme je da stanete u obranu svojih građana i njihovih ljudskih prava. Vrijeme je da počnete provoditi Zakon i zaštite imovinu svojih građana te da konačno zaustavite nelegalno poslovanje, kulturocid i uništavanje otočke baštine.

Julija nastavlja svoje kampiranje pozivajući sve Šoltane da joj se priključe i daju joj podršku u borbi za svoju zemlju na kojoj je prema njezinim tvrdnjama i dokazima nelegalno izdana koncesija, izvršeno nekoliko prekršajnih radnji te uništena kulturna baština. Možda je zaista vrijeme da netko od nadležnih izađe na teren i utvrdi činjenične situacije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0